Nehezítene a kormány a menekültstátusz megszerzésén

Nehezítene a kormány a menekültstátusz megszerzésén

A Belügyminisztérium új javaslata szerint nem kaphatna Magyarországon menekültsztátuszt az, akit bíróság korábban 3 év börtönre ítélt, például a köznyugalom elleni bűncselekményben elmarasztalták – írja a Napi.hu. A Pintér Sándor miniszter által jegyzett, terjedelmes módosítócsomag hosszan sorolja a konkrét tényállásokat: a nemi élet szabadsága vagy az egészséget veszélyeztető bűncselekmény is fal lehet lehet a státusz felé.

A korábbi törvény 5 éves elítéltséget határozott meg.

A kérelem a módosítás elfogadásával elektronikusan is benyújtható lesz, de a biometrikus adatok felvétele végett személyesen is meg kell jelenni miatta.

A módosítási terv egyéb részeiből kiderül, bővülhet az idegenrendészeti és menekültügyi hatóság ellenőrzési jogköre is a külföldiek magyarországi tartózkodásával kapcsolatos visszaélések megelőzése, felderítése, az ellenőrzés hatékonyabbá tétele érdekében.

Hírdetés

A távirati iroda összeállítása alapján komoly változást jelenthet az is, hogy a magyar állampolgárok harmadik országbeli családtagjai a továbbiakban nem bírnak a szabad mozgás és tartózkodás jogával, ehelyett rájuk – más európai uniós tagállamok rendelkezéseivel összhangban – a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó általános szabályokat kell majd alkalmazni

A változtatások többsége január 1-jén léphet hatályba, míg egyes részei jövő júliustól. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló, valamint a menedékjogról szóló törvények módosításának egyes pontjai kétharmados támogatást igényelnek.

A nemzetközi védelemben részesülők száma elvileg nyilvános adat: 2015-ben 508, 2016-ban 432, 2017-ben pedig 1291 menekültet fogadott be Magyarország.
Idén eddig összesen 565 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be és 354 fő részesült a nemzetközi védelem valamilyen formájában (menekült, oltalmazott, befogadott).
A migrációval kapcsolatos kiadások közben nagyon megnőttek, a Belügyminisztérium 2018 második félévére 36,6 milliárd forintot adott az Országos Rendőr-főkapitányságnak migrációs feladatokra. A Büntetés-végrehajtás Országos parancsnoksága pedig hasonló címszóval 464 millió forintot kapott.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »