Nehezen szabadulhat az állam a Commerzbanktól

Nehezen szabadulhat az állam a Commerzbanktól

Az elmúlt években többször felmerült, hogyan fog megválni a német kormány a Commerzbankban lévő 15,6 százalékos részesedésétől.

Kormányzati források szerint a koalíciós tárgyalásokon nem merült fel a téma, a legtöbb elemző úgy véli, egyelőre alacsony prioritása van a részvények eladásának. A Bloomberg négy lehetséges forgatókönyvet szedett össze, mit tehet a német kormány a – tegnapi árfolyamon – nagyjából 2,1 milliárd eurónyi részvénnyel.

A lap szerint a legvalószínűbb szcenárió, hogy egyelőre hozzá sem nyúlnak a paketthez. Tekintve, hogy a tegnapi, 11,1 eurós árfolyam alig a fele annak, amit a német kormány 2009-ben kifizetett, az eladással csak veszteséget realizálna, és támadási felületet adna az ellenzéknek.

Hírdetés

A korábbi egyeztetéseken a kormány 25 eurót kért részvényenként, érthető, hogy a tárgyalások ennél tovább sosem jutottak – nyilatkozta egy kormányzati forrás. Ráadásul az államnak nem is kell a pénz, a német büdzsé három éve pluszos, bőven van idő várni a magasabb jegyzésre.

Annak is kicsi a valószínűsége, hogy a kormány megpróbálja kicsepegtetni a részvényeket a piacra – ahogy azt az angol és a holland kormány tette a Lloydsszal és az ABN Amróval. A Commerzbanknak ugyanis elég alacsony a profitabilitása – csak egyszer fizetett osztalékot a válság óta.

Érdekes felvetés viszont a határon átívelő fúzió lehetősége.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában olvashatók.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »