Nehéz helyzetben a régió kultúraszervezői

Nehéz helyzetben a régió kultúraszervezői

A hosszú hónapok óta fennálló járványhelyzet sok más mellett a kultúra terén is érzékelhető változást hozott. A Csemadok regionális közösségei működésképtelenekké váltak, ugyanis az ismert okok miatt elképzelhetetlenné vált mind az országos szintű, mind a lokális rendezvények megszervezése, tető alá hozása.

A felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális közösségének alapszervezetei nagyon nehezen élték meg az elmúlt időszakot. A jelenlegi szituáció bizonytalansága további fejtörést okoz az aktív szervezőknek, így a tavaszi, nyári kulturális programok szervezésében is rengeteg kérdés megválaszolatlan.

A Csemadok lévai alapszervezete a tavalyi esztendőt is úgy indította, mint általában, sok-sok rendezvénnyel. Elég, ha csak az Újévi Operettgálára, A Magyar Kultúra Napjára, a XXIX. Magyar Bálra, az I. Biracs Fesztiválra gondolunk, de Sorsközösségben című kötetéről Hrubík Bélával, Volt egyszer egy forradalom címmel megjelent művéről pedig Csáky Pállal is beszélgettek. Amint arról az alapszervezet elnöke, Török Alfréd nyilatkozott, a koronavírus-járvány azonban gátat szabott a további terveknek:

A lévai csemadokosok így sem tétlenkedtek; megújult a székházuk belterülete, s az udvarukban is folytatták az építkezést. „A virtuális teret egyelőre nem használjuk, ugyanis nincsenek meg a műszaki adottságaink, tapasztalataink, s számunkra az élő kapcsolat az igazi” – tette hozzá Török Alfréd, aki azt is kifejtette, hogy a helyzettől függetlenül ezúttal is pályázni fognak a Kisebbségi Kulturális Alaphoz és a Bethlen Gábor Alaphoz.

A Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának elnöke, Balogh Gábor szintén bízik a pályázati támogatásokban.

Hírdetés

– fogalmazta meg Balogh Gábor, aki szerint a digitális eszközök hiánya miatt jelen helyzetben sokkal körülményesebb az alapszervezetekkel és a tagsággal való rendszeres kapcsolattartás. Ezzel együtt próbálnak élni a virtuális tér adta lehetőségekkel, ennek ékes példája a tavalyi Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenyének online közvetítésének ténye.

Ahogy arról a Csemadok kétyi alapszervezetének vezetője, Molnár Tímea beszámolt, Kétyen sem egyszerű a helyzet.

Az idén ünnepelnénk többek között a Pacsirta Éneklőcsoport 45 éves működését, s ötödik alkalommal valósítanánk meg a Nyisd ki, rózsám… elnevezésű programsorozatunkat, továbbá 2021-ben lesz hetven éve, hogy megalakult az alapszervezetünk”– mondta Molnár Tímea, majd így folytatta:

Zaťko Ervin, a Csemadok csábi alapszervezetének elnöke pontosan látja, hogy egy kulturális esemény minőségi közvetítéséhez, ami az otthonokban is élvezhető lehet, bizonyos technikai feltételeknek teljesülniük kell:

Zaťko Ervin arról is beszélt, hogy mivel a község nem rendelkezik saját kultúrházzal, művelődési központtal, a beltéri rendezvényeiket az alapiskolában és a plébániatemplomban szokták megrendezni. Elmondása szerint ezeken a helyszíneken az enyhébb korlátozások mellett is nagyon nehéz eseményeket szervezni úgy, hogy az előírásokat be tudják tartani…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »