Nehéz éjjel Iaºiban: feltorlódtak a súlyos koronavírusos betegeket szállító mentõk

Nehéz éjjel Iaºiban: feltorlódtak a súlyos koronavírusos betegeket szállító mentõk

Péntekről szombatra feltorlódtak a súlyos koronavírusos betegek a iaşi-i fertőzőkórházban; Florin Roşu orvos-igazgató elmondása szerint a mentők a kórház udvarán sorban álltak a súlyos betegekkel, akiknek kórházi kezelésre volt szükségük. Az ügyeletes dolgozók éjjel egyig több mint 80 beteget vizsgáltak meg, és felük kórházi ápolásra és speciális kezelésre szorult – mondta Roşu.

A súlyos állapotban érkező betegek 99 százaléka nincs beoltva. A kórház a maximális kapacitása közelében működik, az osztályon belüli két intenzív osztályon az ágyak állandóan foglaltak.

A koronavírus-járvány negyedik hullámát az egészségügyi óvintézkedések betartásával és a lakosság beoltásával meg lehetett volna előzni – véli Radu Crişan Dabija, a iaşi-i tüdőkórház igazgatója.

Hírdetés

„Nem az oltás harmadik dózisa tartóztatja fel ezt a hullámot. A harmadik adag növeli az esélyét annak, hogy egészségesek maradjunk, és csökkenti a beoltottak és a súlyos betegségekben szenvedők megfertőződésének kockázatát. (…) Ezt a hullámot jelenleg már az oltással nem lehet feltartóztatni, mert 28 napra van szükség ahhoz, hogy a vakcina megfelelő védettséget biztosítson” – nyilatkozta pénteken a kórházigazgató az AGERPRES-nek.

Radu Crişan Dabija kifejtette: a negyedik hullám megelőzése alatt azt érti, hogy ha a lakosság betartotta volna az egészségügyi óvintézkedéseket és nagyobb lenne az átoltottság, akkor most kevesebb súlyos beteget ápolnának a kórházakban. ‘A 27 százalékos átoltottsággal nem lehetnek elvárásaink’ – jelentette ki.

A szakember az alacsony átoltottsági arányt és a járványügyi szabályok betartásának elmulasztását a lakosság tájékozatlanságával magyarázza. Szerinte az embereket félrevezetik az oltásellenes ‘járványcelebek’, akik hamis információk terjesztésével kívánnak reflektorfénybe kerülni. ‘Románia egy olyan ország, ahol a legkevesebb figyelmet fordítják a megelőzésre, és ahol az emberek nem bíznak a szaktekintélyekben’ – tette hozzá.

A kórházigazgató szerint a negyedik hullámot már nem lehet feltartóztatni, túlságosan felgyorsult a koronavírus terjedése. Úgy vélekedett, hogy a napi esetszámok még ezen a héten meg fogják haladni a tízezret, ami rendkívüli módon leterheli a kórházak intenzív osztályait. (hotnews, agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »