Néhány nappal ezelőtt kis híján összeomlott az európai áramszolgáltatás

Néhány nappal ezelőtt kis híján összeomlott az európai áramszolgáltatás

Valószínűleg olvasóinkat is legalább akkora meglepetésként éri, mint minket újságírókat, hogy múlt hét pénteken kis híján összeomlott Európa elektromosáram-ellátása. Szakértők szerint néhány másodpercen múlt, hogy nem volt az egész kontinensre kiterjedő áramkimaradás. 

Az első hírek még arról szóltak, hogy ausztriai hálózatokban keletkezett a probléma, de mint később kiderült, tulajdonképpen a teljes európai hálózat veszélyben volt. Ez annak fényében, hogy télen különösen fontos a folyamatos áramellátásra, gondoljunk csak az árammal fűtő milliókra, komoly baj lehetett volna egy összeomló hálózatból. 

A rendelkezésre álló adatokból úgy tűnik, írja a DenníkE, hogy a probléma valahol a Balkánon keletkezhetett, az Európai Villamosenergia-átviteli Hálózat (ENTSO-E) egyik tagállamában.

Pontosabbat egyelőre nem tudni, a szakértők szerint Szerbia, Törökország vagy Bulgária villamosrendszere lehet a „ludas”. Egyelőre egyik országból sem érkezett tájékoztatás, hogyan keletkezhetett egy hirtelen, 2000 Megawattos kisülés, amely villámgyorsan végigfutott az európai hálózatokon, elérve például Franciaországot is. A kisülés nagyságát jól mutatja, hogy a szlovák atomerőművek blokkjainak összteljesítménye is nagyjából 2000 MW – írja a DenníkE.

Hírdetés

A kisülés következményeként az összes európai hálózat azonnal, néhány másodperc leforgása alatt leszabályozta a kimeneti és felhasználási oldalt.

Ezzel gyakorlatilag a teljes európai hálózatban áramkimaradás keletkezett, láncreakció-szerűen végigfutva a hálózatokon. A teljes áramkimaradástól mindössze néhány másodpercnyire voltunk – állítják a szakértők. Szlovákiában is éreztette hatását a kiesés, a DenníkE szerint rövid ideig az ún zöld elektromos áram szolgáltatásában állt be kiesés.

Érdekes kérdés, mi lesz, ha hasonló láncreakció történik mondjuk egy év múlva.

Akkora ugyanis a német energetikai szektor teljesen leválik a német atomerőművekről, ráadásul több szénerőmű működtetését is beszüntetik Európában. Szakértők szerint, bizonyos, nem is annyira valószínűtlen körülmények együttjátszásakor egy hasonló kiesés óriási problémákat okozna, nem csak a lakossági áramellátásban, hanem az államközi kapcsolatokban is. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »