Néha lelövik őket ugyan a határon, de "Törökország a legpéldamutatóbban bánik a menekültekkel a világon"

Néha lelövik őket ugyan a határon, de "Törökország a legpéldamutatóbban bánik a menekültekkel a világon"

Törökország a legpéldamutatóbban bánik a menekültekkel a világon – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szombaton a délkelet-törökországi Gaziantepben azon a sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott Angela Merkel német kancellárral, Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel és Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével, miután a "menekült"válság megoldásáról tárgyaltak.

Tusk hozzátette: egyetlen államnak sincs joga kioktatni Törökországot migránsügyben. "Nem politikai megfontolásból mondom, ez a személyes véleményem" – szögezte le a nyilván nem politikai megfontolásból összehívott sajtótájékoztatón. Július végétől megkezdik az egyeztetéseket a Törökországnak nyújtandó uniós támogatás első egymilliárd eurós részletének kifizetéséről – mondta. A dédelgetésbarát európai sajtó szerint viszont a törökök olykor lelövik a menekülteket a határon, a most náluk parolázó, Európa elárasztásában közreműködő Tusk viszont nem tért ki rá, hogy ez a példa ne lenne követendő. Legutóbb éppen két napja okozott riadalmat a simogatók körében határozott török határvédelem, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is vizsgálódik az állítólagos halálos lövések miatt.

A migránssimogatásban élen járó Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Németország támogatja egy biztonsági övezet kialakítását Szíriában, így a migránsok az országnak a török határhoz közel eső, északi sávjában menedékre találnának. Vannak olyan térségek, ahol a február 27. óta érvényben lévő tűzszünetnek köszönhetően a biztonság garantálható.

Kiemelte, hogy Törökország egyetlen szíriai menekültet sem küldött vissza akarata ellenére a háború sújtotta Szíriába.

A török politikus leszögezte, hogy a migránsok visszafogadását is tartalmazó szerződés a török állampolgárok számára biztosított európai vízummentesség nélkül érvénytelen. "Hiszem, hogy az Európai Unió megteszi a szükséges lépéseket a megállapodás teljesítésére" – mondta.

A Gaziantep tartománybeli Kilisben a becsapódó gránátok mindennapossá váltak, gyakran halálos áldozatokat is követelnek, az emberek félnek, nem mernek kimenni az utcára. A török kormány a támadássorozatért az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetet teszi felelőssé, mivel a határ szemközti oldala, az észak-szíriai Azáz környéke az IÁ ellenőrzése alatt áll. Ankara ezért tüzérségével vagy légierejével rendszeresen választüzet indít.

Davutoglu hangoztatta: Törökország a legtöbb menekültet befogadó ország lett a világon.

A politikusok a délután folyamán ellátogattak a Gaziantep közelében fekvő Nizip település egyik Patyomkin-falujaként funkcionáló konténervárosába, ahol 4818 szíriai lakik. A tábor 2013-as átadása óta 363 gyermek született itt, és 1857 fiatal oktatását biztosítják.

"Üdvözlünk Törökországban, a világ legtöbb menekültet befogadó országában" – hirdeti egy óriási transzparens, amelyet a tábor bejárata fölé feszítettek ki, és a szöveg véletlenül sem tartalmaz politikai üzenetet.. Angela Merkel felavatott egy, az EU által finanszírozott gyermekvédelmi központot.

Mohamed Tomos, a tábor egyik 49 éves szíriai lakosa, aki Damaszkuszból menekült el feleségével és négy gyermekével, úgy nyilatkozott, ahogy azt a helyzet megkívánta: "itt iskolák és kórházak vannak, jól élünk. Azt szeretnénk tudni, hogy mit tartogat a jövő. Ha a háború ma véget érne, már holnap visszamennénk Szíriába."

A március 18-i EU-török megállapodás értelmében április 4-én kezdődött meg azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy ők maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától.

Eddig 325 embert küldtek vissza, mert szinte mindenki folyamodott menekültstátusért Görögországban. Utóbbiak sorsa csak a kérelem elbírálása után dől el. A menedékkérelmek feldolgozása akadozik, és a görög hatóságok többször jelezték, hogy haladéktalanul szükségük van az EU által ígért menedékjogi szakértőkre.

Az egyezmény értelmében minden érintett ország, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnik a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer. Az unió emellett összesen hatmilliárd eurót folyósít Ankarának 2018 végéig a török területen tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Törökországi betolakodó-menhelyen mustrálják Merkelék a leendő európai polgárokat

Törökország minden "menekültet" visszafogad – kivéve, akik már az EU területén tartózkodnak

Eurojust: Törökországgal lehetetlen végrehajtani bármiféle migránsügyi megállapodást

"Törökország bazárrá változtatta az uniós csúcsot"

Csodálatos vívmány az EU-csúcson: ezentúl nem illegálisan, hanem legálisan folytatódik az invázió

Folytatódik a zsarolás: még több pénzt akarnak a törökök – és nem csak azt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »