Negyvenszázalékos búzatermés-csökkenéssel számol, milliárdos kártérítést ígér az agrárminiszter

Negyvenszázalékos búzatermés-csökkenéssel számol, milliárdos kártérítést ígér az agrárminiszter

Idén a szárazság miatt 2,9 tonnára tehető a búza hektáronkénti termésátlaga, ami 40 százalékos csökkenést jelent 2019-hez képest – nyilatkozta a mezőgazdasági miniszter.
Adrian Oros keddi sajtótájékoztatóján rámutatott, a szaktárca által készített összehasonlító jelentés értelmében eddig az őszi búza vetésterületének 89 százalékán aratták le a növényt, amely hektáronként 2,9 tonnás termést hozott, míg tavaly – normál mennyiségű csapadék mellett – 4,8 tonnás termésátlagot jegyeztek.

Hírdetés

– jelentette ki az Agerpres szerint. Rozsból idén mintegy 2,5 tonna termett hektáronként, szemben a tavalyi 3,2 tonnával, árpából pedig 2,6 tonna, míg tavaly 5 tonnát arattak le hektáronként. Repcéből 2019-ben 2,3 tonna átlagtermést mértek, idén azonban mindössze 1,9 tonnát – mondta még a miniszter, aki szerint az ország délkeleti és keleti térségében okozta a legnagyobb károkat az aszály. Adrian Oros arról is beszélt, hogy

költségvetés-kiigazításkor 1,2 milliárd lejt szán majd a minisztérium az aszálykárok megtérítésére.

A kártérítésre összesen 34 647 gazda jogosult; a búza és a rozs esetében hektáronként 925 lej kártérítést adnak, a repcére pedig 1002 lej igényelhető hektáronként – tette hozzá a miniszter.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »