Negyvenöt éve indult utoljára ember a Holdra

Negyvenöt éve indult utoljára ember a Holdra

Éppen 45 éve annak, hogy utoljára lőttek fel embert a Holdra. 1972. december 7-én a Kennedy űrközpont 39A jelzésű indítóállásáról szállt fel az Apollo–17 űrhajó, utasterében Gene Cernannel, Harrison Schmitt-tel és Ronald Evans-szel – előbbi két űrhajós mindez idáig az utolsó, aki a Hold felszínére lépett.

Bár a Saturn-5 hordozórakéta eredetileg december 6-án startolt volna, kisebb műszaki hiba következtében az indítás átcsúszott helyi idő szerint másnap hajnalra. Ez volt egyébként az Apollo űrprogram első és egyetlen éjszakai kilövése, amelyet éppen emiatt is az asztronautika történetének egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb felszállásának tartanak.

http://mno.hu/

A Challenger névre keresztelt holdkomp négy nappal később, 1972. december 11-én landolt a Taurus-Littrow-leszállóhelyen, fedélzetén a veterán Eugene Cernan parancsnokkal és a geológusból lett holdkomp-pilóta Harrison „Jack” Schmitt-tel (Ronald Evans főmodul-pilóta a Hold körüli pályán keringő parancsnoki egységben maradt). Az Apollo–17 legénységének két tagja több mint három napot töltött el a Hold felszínén.

http://mno.hu/

A munka persze nem haladt zökkenőmentesen, mivel a holdjárójuk egyik lökhárítója eltört, így a gép haladásnál folyamatosan holdport zúdított rájuk. A problémát részlegesen szigetelőszalaggal oldották meg, másnap pedig komolyabban is orvosolták a gondokat. Így végül felbecsülhetetlen értékű tudományos munkát tudtak elvégezni (közel 110 kiló holdkőzetet gyűjtöttek össze), köszönhetően annak is, hogy ez volt az első olyan Holdra szállás, amelyen során egy tudós, vagyis egy geológus is részt vett.

A csapat végül december 14-én emelkedett fel a Hold felszínéről, s a parancsnoki egységgel való összekapcsolódás után még további három napot az égitest körül keringve. Ezt követően végül december 16-án indultak vissza a Földre, hogy végül december 19-én landoljanak a Csendes-óceánban.

A sikeres misszió egyébként mindenféle rekordot megdöntött (leghosszabb Holdon és Hold körül tartózkodás, leghosszabb Holdon autózás, leghosszabb holdséta satöbbi), s a rövid, ugyanakkor az űrhajózás szempontjából mégis a legtöbb innovációt és legkomolyabb eredményeket felmutató korszakának egyik betetőzése volt, azzal együtt is, hogy ekkoriban a közvélemény és az amerikai kormány is inkább a vietnami háborúra figyelt inkább.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »