Negyvenhat évvel elrablása után került vissza a szobor

Visszakapott Olaszország egy belga állami múzeumtól egy római kori császárfejszobrot, amelyet több mint négy évtizede loptak el egy Rómától északra fekvő kisváros, Nepi múzeumából.

A kissé megkopott márvány fejszobor az egyik legkorábbi képmás Caius Octaviusról, a későbbi Augustus császárról, a Római Birodalom első császáráról, a római történelem egyik legjelentősebb alakjáról.

A 45 centiméteres szobor tisztázatlan körülmények között tűnt el az 1970-es évek elején a nepi múzeumból. A brüsszeli Cinquantenaire Múzeum legálisan és jóhiszeműen vásárolta meg 1975-ben egy svájci műgyűjtőtől, de a visszaszolgáltatás mellett döntött, amikor nemrég kiderült, hogy lopott műkincsről van szó.

A belga múzeum azért vásárolta meg annak idején az Augustus-fejet, mert az nem szerepelt az eltűnt műkincsek adatbázisában. A nepi múzeumban csak a közelmúltban, egy leltár alkalmával figyeltek fel a fej hiányára, és amikor keresni kezdték, a Cinquantenaire Múzeumban akadtak a nyomára.

Szakértők szerint a fej eredetileg egy tógát viselő alaké volt. Azonosítását megkönnyítette, hogy a nepi múzeumban őriznek egy másik, hasonló fejszobrot is.

Az antik műalkotást kedden Rómában, a külügyminisztériumban adták át a belga múzeum illetékesei az olasz hatóságoknak. Az eltűnt műkincsek olaszországi adatbázisában több mint 5 millió tárgy szerepel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »