Negyven új tengeri rezervátumot hoznak létre

Negyven új tengeri rezervátumot hoznak létre

Több mint 20 ország 40 újabb tengeri rezervátum létrehozására kötelezi el magát az óceánok védelméről Washingtonban csütörtökön kezdődött kétnapos csúcstalálkozón.

A tengeri rezervátumokban korlátozni fogják a kereskedelmi halászatot, a kőolaj-és gázkitermelést és más emberi tevékenységet, amely hatással van az óceánok ökoszisztémájára. Az új tengeri rezervátumok kiterjedése eléri az 1,19 millió négyzetkilométert.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok létrehozza első tengeri természetvédelmi területét az Atlanti-óceánon az új-angliai fenékhegyvidék térségében. A 12,7 ezer négyzetkilométeres terület víz alatti hegyeiről, kanyonjairól ismert.

Múlt hónapban Barack Obama létrehozta a világ legnagyobb, 1,5 millió négyzetkilométeres tengeri rezervátumát Hawaii körül, négyszeresére növelve az elődje, George W. Bush által még 2006-ban létesített Papahanaumokuakea Marine National Monument területét. Ezzel a Hawaii-szigeteket övező térség váltotta fel a világ legnagyobb védett tengeri területeként a Cook-szigekeknél, az Új-Zéland társult államánál elterülő nemzeti parkot.

Nagy-Britannia szintén csütörtökön jelentette be, hogy kétszeresére növeli tengeri rezervátumainak területét, amely így az évtized végére fogja érni a négymillió négyzetkilométert. Az Atlanti-óceáni St. Helena és Ascension szigetek térségében és a dél-csendes-óceáni Pitcairn szigeteknél hoznak létre újabb, teljes körű védelmet élvező természetvédelmi területet, ahol betiltják a kereskedelmi halászatot.

St. Helena térsége több bálnapopulációnak ad otthont, míg Ascension szigete a dél-atlanti térség a közönséges levesteknősök legnagyobb tanyája a dél-atlanti térségben.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »