Negyven halottat követelt a vasúti katasztrófa

Összeütközött két személyszállító vonat Irán Szemnán nevű északi tartományában péntek reggel, a balesetben legalább negyvenen vesztették életüket, és mintegy százan megsérültek – jelentette az iráni állami televízió.

Haszan Róháni iráni elnök a mentési munkálatok felgyorsítását, illetve a szerencsétlenség okának mielőbbi kivizsgálását követelte. A Tasnim iráni állami hírügynökség Tebriz kormányzójára hivatkozva jelentette, hogy a mozgó szerelvény 400 utast szállított, míg az álló vonaton nem tudni hányan tartózkodtak. A Fars iráni hírügynökség korábban közölte, hogy 100 embert mentettek ki.

„A 400 utas közül 48 eltűnt. Kórházakban lehetnek, vagy elhagyhatták a térséget (…), de nagy a valószínűsége, hogy meghaltak” – mondta Rahim Szohratifár.

Mohammed Reza Habbáz, Szemnán tartomány kormányzója korábban elmondta, hogy 31 holttestet találtak a szerencsétlenség helyszínén. Azt megelőzően a sajtó nyolc halottról jelentett. Pir Hoszein Kolivand, az iráni mentőszolgálatok vezetője szerint a baleset sérültjeit a közeli kórházakba vitték. Soknak közülük enyhébb sérüléseik vannak – tette hozzá.

Ugyanakkor a hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet.

Az iráni tévé felvételei szerint négy kocsi kisiklott, közülük kettő pedig lángra kapott, miután egy mozgó szerelvény belerohant egy álló vonatba. A súlyos baleset a Teherántól mintegy 250 kilométerre keletre fekvő Sáhrud város Haft-Hán nevű állomásán történt helyi idő szerint háromnegyed nyolckor.

„Aludtam, amikor az ütközés történt. Azt hittem légicsapás történt. (…) Amikor pedig kinyitottam szememet, minden vérben állt” – számolt be a történtekről a szerelvény egyik kórházban kezelt utasa.

Az ütközés pontos okát még vizsgálják. „Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy vélhetően a hideg időjárás miatt műszaki hiba történt, ami megállásra késztette Haft-Hánnál a Meshed és Tebriz városok között közlekedő gyorsvonatot” – közölte Habbáz.

„A baleset félreeső helyszínét csak helikopteren tudjuk megközelíteni, és a sérülteket is azzal szállítjuk el” – közölte az Irib köztelevízióban a vörös félhold tartományi vezetője.

Iránban évente átlagosan 17 ezer ember veszíti életét közlekedési balesetekben a szabályok figyelmen kívül hagyása, az elavult járművek vagy a sürgősségi mentőszolgálat hiányosságai miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »