Negyven éves mélyponton a gyilkosságok száma Kolumbiában

Negyven éves mélyponton a gyilkosságok száma Kolumbiában

Negyven éves mélypontra süllyedt az emberölések száma Kolumbiában: idén eddig 11 430 személyt gyilkoltak meg a latin-amerikai országban, 320-szal kevesebbet, mint 2016-ban – mondta el a helyi védelmi minisztérium kedden.

Luis Carlos Villegas védelmi miniszter sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy 2000-ben még havonta több mint kétezer, összesen 25 ezer gyilkosságot követtek el Kolumbiában.
   

Ezzel szemben 2017-ben 100 ezer lakosra 24 emberölés jutott. A gyilkossági ráta három évtizede nem volt ilyen alacsony. Ugyancsak csökkent a zsarolások, terrorcselekmények és rablások száma.
   

A dél-amerikai országban megritkultak a véres összecsapások azóta, hogy a kormány 2016-ban békét kötött a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali lázadócsoporttal. A FARC 1964 óta folytatott gerillaharcot a hatóságok ellen.
   

Mindezek ellenére vidéken továbbra is rossz a biztonsági helyzet. A korábban a FARC kezén lévő területek feletti ellenőrzés megszerzéséért különféle bűnbandák és drogkartellek vetélkednek.
   

Az ENSZ adatai szerint 2017-ben eddig 105 emberi jogi aktivistát és segélymunkást gyilkoltak meg Kolumbiában.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »