Negyven embert vezényelt a Capitolium ostromára egy szélsőséges csoport vezetője

Negyven embert vezényelt a Capitolium ostromára egy szélsőséges csoport vezetője

Összeesküvéssel vádolják az Oath Keepers nevű paramilitáns szervezet vezetőjét és további két tagját.

Az FBI különleges ügynökének jelentése alapján összeesküvéssel vádolják a Capitolium ostromában résztvevő paramilitáns csoport, az Oath Keeper vezetőjét, Thomas Edward Caldwellt.

A vád szerint a haditengerészet veteránja egy harminc-negyven főből álló csapatot szervezett, hogy lerohanják a törvényhozás épületét és megzavarják az elektori kollégium döntését hitelesítő kongresszusi ülést.

Az FBI vádiratában Caldwellen kívül Jessica Watkinst, a hadsereg volt katonáját és Donovan Crawlt, volt tengerészgyalogost nevezte meg, akik nemcsak többeket koordináltak az ostrom során, hanem január 6.-ra készülve Észak-Karolinában több Oath Keepers tagot is toboroztak.

Fotó: EPA/WILL OLIVER

Hírdetés

A fotókkal és chat-üzenetekkel is illusztrált ügyiratból kiderül: Caldwell Facebook-üzeneteket kapott ismeretlen feladóktól, amelyekben közölték vele a törvényhozók aktuális helyzetét a Capitoliumon belül.

Amikor Caldwell az üzente, „odabenn”, további információkat kapott a pontos útirányról, leírva az alagutak, ajtók és folyosók rendszerét is.

 

Egy másik üzenetben az állt: (a kongresszus) minden tagja a Capitolium alatti alagutakban van, zárjuk be őket. Gázt nekik – derül ki az FBI anyagából.

Caldwell keddi bírósági meghallgatásán a szövetségi ügyész, Christopher Kavanaugh azt mondta, további vádakkal egészülhet ki a vádirat, ahogyan a nyomozás halad előre, többek között garázdasággal és összeesküvésre való felbujtással – írta meg a Reuters.

Mindeddig több mint száz embert tartóztattak le a Capitolium január 6.-i ostromával kapcsolatban. Várhatóan a garázdaság vádján túl további vádakkal kell szembenéznie Riley June Williamsnek is, aki a gyanú szerint laptopot lopott Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnökének irodájából. Williams egyik FBI-nak tanúskodó ismerőse szerint az orosz titkosszolgálatnak adta át a laptopot a nő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »