Négymilliárdért bonthatnak Mészáros gyerekei

Négymilliárdért bonthatnak Mészáros gyerekei

A Mészáros Lőrinc gyermekei által tulajdonolt Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Föld-Trans Kft. konzorciuma nyerte a Dél-Pesten felépítendő atlétikai stadion helyszínének előkészítésére kiírt beszerzést, a munkáért a két cég 4,1 milliárd forintot kap – írta meg a hvg az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény nyomán.

A stadiont eredetileg a tervezett budapesti olimpiára építették volna, ám ennek elmaradása után is úgy döntött a kormányzat, hogy felhúzza a létesítményt. Majd hamarosan be is jelentették, hogy 2023-ban Budapesten tartják az atlétikai vb-t, eddigre kellene elkészülnie az épületnek, hacsak az új főpolgármester, Karácsony Gergely stadion-stop ígérete keresztbe nem húzza a terveket.

A Mészáros gyerekek és konzorciumi partnerük feladatai részletesebben:

 • 40 darab bontandó épület (összes bruttó szintterület: 14 661 négyzetméter; épületek és épületrészek magassága 3,10-13,05 m között változik; épületek és épületrészek térfogata összesen 112 286 légköbméter).
 • Bontandók továbbá a területen lévő utak (kivéve a területen való közlekedést biztosítók), a már lebontott épületek alaplemezei, alapjai, valamint a területen lévő műtárgyak és egyéb építmények.
 • Hírdetés

 • A munkálatok során el kell végezni a közművek bontását, esetleges kiváltásait. A bontandó épületek tartalmaznak 2 db bontandó személyfelvonót.
 • A bontási munkálatok része a használaton kívüli termálkút tömedékelése és az uszodagépészet elbontása.
 • Meglévő, megmaradó műtárgy a területen található az FCSM Ferencvárosi szivattyútelepét és a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepet összekötő nyomott szennyvíz-vezetékpár bukóaknája, melynek folyamatos megközelíthetőségét a bontási munkák során biztosítani kell. Gondoskodni kell továbbá a ferencvárosi szivattyútelep kiömlőinek, valamint az árvízvédelmi feladatok elvégzéséhez szükséges területek hozzáférhetőségéről is. A Kvassay Zsilip és a VITUKI toronyház közműellátását folyamatosan biztosítani kell a bontási munkák alatt.
 • A teljes bontási területen (147 473 négyzetméter) régészeti felügyelet biztosítása, valamint lőszermentesítés szükséges.
 • A korábbi használatból visszamaradt veszélyes hulladékok (kb. 1 500 köbméter) felmérése és biztonságos kezelése. Bontási törmelék feldolgozásának és elszállításának részmunkái; azbesztmentesítési részfeladatok; lőszermentesítési részfeladatok; közműhálózatok bontási és átalakítási munkái; medence és termálkút bontási munkái; átadási dokumentáció elkészítésének részfeladatai; MV-ÉV építményvillamossági felelős műszaki vezetői feladatok; MV-ÉG építménygépészeti felelős műszaki vezetői feladatok.

 • Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »