Négyéves csúcsra emelkedett a szlovákiai infláció

Négyéves csúcsra emelkedett a szlovákiai infláció

POZSONY. A szlovákiai infláció négyéves csúcsra emelkedett augusztusban – derül ki a szlovák statisztikai hivatal csütörtöki közlésébõl.

Az elemzõi várakozásokkal összhangban augusztusban éves szinten 1,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Szlovákiában az elõzõ havi 1,4 százalék után. Az augusztusi mutató a legmagasabb szlovákiai infláció 2013 júliusa óta.   

A fogyasztói árak havi szinten az elemzõk által várt 0,1 százalékos csökkenés helyett stagnáltak az év nyolcadik hónapjában.   

Az éves szintû infláció gyorsulásának fõ oka egyebek között az élelmiszerek és alkoholmentes italok 4,4 százalékos, a közlekedés 3,5 százalékos, valamint a szabadidõs és kulturális javak 1,8 százalékos drágulása volt.   

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó éves maginfláció az elõzõ havi 2,1 százalék után 2,2 százalék volt augusztusban, a havi szintû maginfláció pedig a júliusi 0,1 százalék után stagnálást mutatott.   

A szlovákiai éves fogyasztó árindex tavaly júliusban érte el eddigi mélypontját, akkor 0,90 százalékos csökkenést regisztráltak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »