Négyes ikrek egyik tagjának születtek négyes ikrei

Négyes ikrek egyik tagjának születtek négyes ikrei

Négyes ikrek születtek csütörtökön a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A fiatal debreceni pár gyermekei spontán módon fogantak, és a terhesség 34. hetében születtek. Érdekesség, hogy az édesapa 30 évvel ezelőtt szintén egy négyes ikerpár tagjaként jött a világra Debrecenben. A tegnap született babák – három kislány és egy kisfiú – édesanyjukkal együtt egészségesek.

Az édesanya már tizenegy hete feküdt bent a klinikán, így a család már nagyon várta a babák érkezését. Boda István a gyerekek édesapja először el sem hitte, hogy felesége négy babát hord a szíve alatt.

„A 2016-os év elején döntöttük el, hogy szeretnénk próbálkozni. Mikor megtudtuk, először nem hittem el, másodjára sem, de aztán bebizonyosodott, hogy valóban ez a helyzet. Én megmondom őszintén, nagyon örültem, és hát emellett izgultunk, hogy egészségesek legyenek a babák. Ez úgy tűnik, hogy össze is jött” – mondta az édesapa, Boda István.

A picik a terhesség 34. hetében születtek. Póka Róbert professzor, klinikaigazgató és Jenei Katalin szülész-nőgyógyász a programozott császármetszéssel három kislányt és egy kisfiút segített a világra. Boglárka, Flóra, Jázmin és István percenként követték egymást. Mindannyian egészségesek, súlyuk 1500 és 1900 gramm között van. A babák édesanyja is jól van.

„Szerencsére a terhesség folyamán tulajdonképpen minden a várakozásnak megfelelően alakult. Különösebb probléma, rendellenesség sem magzati, sem anyai oldalról nem következett be” – közölte Póka Róbert.

A mostani ikerszülés érdekessége, hogy a kicsik édesapja szintén négyes ikerként, három testvérével egy időben született. Az pedig már tényleg rendkívüli, hogy amikor az apa és ikertestvérei harminc éve császármetszéssel a világra jöttek, az orvosi csapat tagja volt akkor még asszisztens orvosként Dr. Póka Róbert is, aki most a babák megszületését segítette.

A babákat addig a klinikán látják el. A debreceni klinikán egyébként harminc éve most születtek újra négyes ikrek. Magyarországon kb. ötszázezer szülésre jut egy négyes iker. Az ikerterhességnek nagyobb az esélye, ha lombikos eljárásban fogannak meg a picik, a debreceni pár esete így még különlegesebb, hiszen ezek a babák természetes úton fogantak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »