Negyedszer is végső búcsút vesznek Pablo Nerudától

Negyedszer is végső búcsút vesznek Pablo Nerudától

A chilei kongresszus épületében ravatalozták fel hétfőn a 43 évvel ezelőtt elhunyt Pablo Neruda Nobel-díjas költő koporsóját. Egy napon át bárki leróhatja kegyeletét, mielőtt negyedszer is eltemetik a világhírű költő földi maradványait, anélkül hogy a halálának körülményeit tisztázó eljárás lezárult volna.

Pablo Neruda koporsóját kedden szállítják át a chilei fővárostól több mint száz kilométerre nyugatra fekvő Isla Negrába, a költő egykori tengerparti otthonába, ahol harmadik felesége, Matilde Urrutia mellé temetik. Itt exhumálták három évvel ezelőtt, miután a Chilei Kommunista Párt a bírósághoz fordult annak kiderítésére, hogy Neruda gyilkosság áldozata lett-e.

Fotó: Europress/AFP

A költő 1973. szeptember 23-án, 69 éves korában hunyt el egy fővárosi kórházban, ahol prosztatarákkal kezelték, de sokak szerint nem a betegség, hanem méreg végzett vele. Ezt azzal magyarázzák, hogy Salvador Allende elnök baloldali baráti köréhez tartozott, akinek hatalmát néhány héttel korábban döntötte meg Augusto Pinochet tábornok katonai puccsal. Ugyan Nerudának egy nappal halála előtt felajánlották, hogy szabadon távozhat Chiléből Mexikóba, de onnan is komoly politikai fenyegetést jelenthetett volna a junta számára.

Sofőrje szerint injekcióba halt bele, amelyet az előtt adtak be neki, hogy elutazott volna mexikói száműzetésébe, ahonnét az ellenállást akarta irányítani.

A három éve exhumált csontokat helyi és külföldi szakértők is vizsgálták, az elkészült szakvélemény pedig megállapította, hogy nem idegenkezűség okozta Pablo Neruda halálát. A vizsgálóbírót azonban nem győzték meg az eredmények, ezért újabb teszteket kért annak kiderítésére, nem adtak-e be Nerudának valamilyen halálos baktériumot vagy vírust. A maradványokból vett mintákat tovább vizsgálják a költő újratemetését követően is.

A 1904-ben született Neruda Latin-Amerika egyik legjelentősebb költője volt. Szerelmes versei és Canto General című kötete révén ismerte meg a világ. 1971-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A baloldali költő műveit Pinochet 1973 és 1990 közötti katonai diktatúrájának ideje alatt betiltották Chilében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »