Negyedik oltás: kinek igen, kinek ne?

Negyedik oltás: kinek igen, kinek ne?

A kormány minden felnőtt magyar számára lehetővé tette a negyedik koronavírus-oltás felvételét, ugyanakkor a szakértők szerint erre nem mindenkinek van szüksége.

Orbán Viktor miniszterelnök a decemberi Kormányinfón még azt mondta az InfoRádiónak, hogy ő nem szeretne negyedik oltást. Mint azt a kormányfő kiemelte, kulcskérdésnek tartja, hogy a harmadik oltás működjön, mert egy idő után be fogunk sokallni. „Úgy fogunk kinézni, mint egy ementáli sajt, már elnézést” – fogalmazott.

Ennek ellenére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az első januári Kormányinfón már azt jelentette be, hogy minden felnőtt magyar igényelheti a negyedik védőoltást – orvossal való konzultáció alapján, a szakértők szerint ugyanis nincs mindenkinek szüksége a negyedik dózisra.

Szlávik János főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában mondta el, hogy kiknek javasolja a negyedik oltást: a nagyon idős embereknek, azoknak, akik valamilyen rákellenes kezelésben részesülnek, szervátültetettek, őssejtátültetettek, vagy például olyan HIV-fertőzötteknek, akik nem kapnak nagy dózisú szteroidkezelést, vagy immunrendszer elnyomó kezelést, tehát akiknek az immunrendszere szinte egészen biztos, hogy már a három oltásra sem úgy reagál, mint a teljesen egészséges embereké – fogalmazott.

Hírdetés

Szekanecz Zoltán immunológus szakorvos hasonlóan nyilatkozott a KOVIDők nevű Facebook-oldal műsorában: orvosilag csak az autoimmun hiányos embereknek javasolt a negyedik oltás. Rékassy Balázs orvos, az RTL Klub Reggeli című műsorának vendégeként az idősek és az immunhiányos betegek mellett egy harmadik társadalmi csoport tagjainak is javasolta a negyedik oltást, mégpedig azoknak, akik két Sinopharm után egy Moderna- vagy Pfizer-oltást kaptak. Megjegyezte,

Magyarországon körülbelül 6,1 millió ember van beoltva az első két oltással, 3 millió ember élt a harmadik dózissal, így a negyedikre még kevesebben mennének el.

Falus András immunológus szerint elkerülhetetlen a negyedik oltás, ugyanakkor a harmadikkal ellentétben valóban nem mindenkinek egyszerre szükséges beadni álláspontja szerint. Rusvai Miklós víruskutató azt mondta, hogy ő azoknak a várandós kismamáknak is ajánlja a negyedik oltást, akik a közelmúltban estek teherbe és legalább 4 hónap eltelt a harmadik adag vakcina felvétele óta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »