Negyeden hagyományos népi mesterségek alapjait sajátíthatják el a szünidejüket töltő gyerekek

Negyeden hagyományos népi mesterségek alapjait sajátíthatják el a szünidejüket töltő gyerekek

A Vágsellyei járásban található Negyed község vadászháza július 15. és 17. között a népi mesterségek oktatásának helyszíne lesz. A Mesterségek ösvénye elnevezésű alkotóműhely-sorozat keretében a gyerekek itt elsajátíthatják a kosárfonás, a drótfonás és a textilszövés alapjait.

A Nyitrai Kerületi Közművelődési Központ tájékoztatása szerint a gyerekek az első saját készítésű kosarukat a július 15-én rendezett foglalkozás alkalmával alkothatják meg. „A lektornő vezetésével megtanulhatják a vesszőfonás alapjait és a vesszőből készült tetszetős használati tárgyak készítésének módját” – közölték.

Hírdetés

A szervezők elmondása szerint a foglalkozások megválasztása során elsődleges céljuk volt, hogy a gyerekekkel megismertessék és megkedveltessék elődeink tudását, a népi mesterségeket. „Ezzel fejlesztjük náluk a finommotorikát, a kreativitást és a hagyományos kézműves technikák megismertetésével felkeltjük érdeklődésüket kulturális örökségük iránt. Minden foglalkozáshoz kapcsolódik egy-egy rövid előadás is az adott népi mesterség történetéről” – tették hozzá a szervezők.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »