Négy városban is veszélyes a levegőminőség

Négy városban is veszélyes a levegőminőség

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen, valamint a veszélyes minősítést.

Az NNK csütörtökön közzétett adatai szerint

  • Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Kazincbarcikán és Putnokon veszélyes a levegőminőség.
  • Miskolc és Várpalota levegőjét egészségtelennek minősítették.
  • További tizenkét településen – köztük a fővárosban – kifogásolt a levegőminőség.

Hírdetés

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ahol veszélyes a levegőminőség, ott azt tanácsolják, hogy a gyerekek, a várandós nők, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: csütörtökön egy mediterrán ciklon hatására változékonyabbra fordul az időjárás, délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, beborul az ég, viszont csapadék az esti órákig nem valószínű. A délkeleti irányú szél nagy területen megélénkülhet, az Észak-Dunántúlon meg is erősödhet. A megerősödő légmozgás kedvezően befolyásolja a levegőminőséget, csak a szélvédettebb északkeleti völgyekben haladhatja meg a szálló por (PM10) mennyisége az egészségügyi határértéket.

Pénteken is marad a változékony, borult idő, a mediterrán ciklon kiterjedt csapadékrendszere vonul át az országon. A szél nagy területen lesz élénk, erős, így

A hétvégén csapadékos, szeles időre van kilátás, amelynek hatására várhatóan alacsony marad a légszennyező anyagok koncentrációja.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »