Négy ukrán katona életét vesztette egy ellenséges támadásban a Donyec-medencében

Négy ukrán katona életét vesztette egy ellenséges támadásban a Donyec-medencében

A kijevi védelmi minisztérium sajtóosztálya közleménye alapján – az ukrán megfogalmazás szerint orosz megszálló erők – kedden kétszer nyitottak tüzet az ukrán hadsereg állásaira.

Éjjel a Donyeck megyei Bohdanyivka településnél egy órán át lőtték az ukrán katonákat páncélosokkal, gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal és kézi lőfegyverekkel.

Helyi idő szerint 10 óra 20 perckor kézi gránátvetőkkel nyitottak tüzet a megye déli részén, Mariupoltól mintegy 30 kilométerre északra fekvő Pavlopil település közelében, aminek következtében négy ukrán katona halálos sérüléseket szenvedett.

Olekszandr Daniljuk, a közvetlenül az ukrán államfő alá rendelt Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Facebookon közzétett bejegyzésében elítélte a katonák elleni támadást. Szavai szerint a tűzszünetnek ez a durva megsértése nem marad figyelmen kívül. Hozzáfűzte, hogy a védelmi tanács információi alapján az ukrán tengerészgyalogság 36-os dandárjának tagjai éppen műszaki munkálatokat végeztek szakaszuk védelmi állásán, amikor a támadók orvul tüzet nyitottak rájuk.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a négy katona halálhírére reagálva felszólította a Donyec-medencei békefolyamatban részt vevő úgynevezett normandiai országok vezetőit, Angela Merkel német kancellárt, Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy mihamarabb üljenek össze vele együtt, és indítsák újra a tárgyalásokat.

Hírdetés

„Az aratási tűzszünet 17 napig tartott. A mai incidens célja nemcsak ennek a tűzszünetnek, hanem a tárgyalási folyamat egészének az aláásása volt. Ukrajna őszintén törekszik a békére, és törekvésünk változatlan. Ma az egész világ láthatta, hogy pontosan ki az, aki nem akarja a békét” – fogalmazott az elnök Facebook-bejegyzésében.

A háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoportban született megállapodás alapján július 21-től úgynevezett aratási tűzszünet van érvényben a szemben álló felek között a térségben.

Kijevi jelentések szerint a szakadárok pár napig tartották magukat a fegyvernyugváshoz, de az utóbbi napokban ismét lőni kezdték az ukrán katonák állásait.

A donyecki szakadárok DAN hírügynöksége kedd reggel azt jelentette, hogy ez elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők kétszer sértették meg a tűzszünetet a megyében lévő frontszakaszon, aminek következtében kár keletkezett egy iskolaépületben és három lakóházban. Áldozatokról nem közöltek hírt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »