Négy templomot rongáltak meg Franciaországban a múlt héten

Négy templomot rongáltak meg Franciaországban a múlt héten

Február elején sorozatos rongálás, némely esetben megszentségtelenítés áldozatául estek franciaországi katolikus templomok.

Nîmes, Lavaur, Houilles és Dijon templomai szenvedtek el vandalizmust: Lavaurban és Houilles-ban szobrokat és tárgyakat rongáltak meg a támadók, míg az ország déli részén fekvő Nîmes-ben, majd február 9-én Dijonban kinyitották a tabernákulumot, és szétszórták az ostyákat.

Február 9-én a dijoni Notre Dame-templom sekrestyése, nem sokkal azután, hogy reggel kinyitotta a templomot, észrevette, hogy nyitva van a tabernákulum, az ostyákat kiszórták az oltárra, a terítőt összegyűrték és elhajították, egy vázát összetörtek.

Még aznap délután helyreállítási misét mondott Roland Minnerath dijoni püspök, amelyet megelőzött a hívek bűnbánati szertartása, akiket nagyon megráztak az események.

A támadássorozat február 4-én kezdődött a Párizshoz közeli Houilles Szent Miklós-templomában, ahol egy Mária-szobor feküdt a földön darabokra törve. Két héten belül ez nem az első vandál támadás volt a templomban, az előző eseteknél az oltárkeresztet találta a földre hajítva Etienne Maroteaux, Houilles-Carrières-sur-Seine település plébánosa, a celebráns székét pedig megrongálták.

Február 5-én a lavauri székesegyházban a zárni készülő sekrestyés talált rá az egyik oldalkápolna oltárterítője és a betlehem füstölgő maradványaira, szerencsére a tűz nem terjedt tovább – tájékoztatott a La Dépêche du Midi napilap. Egy keresztet a földre dobtak, illetve egy Megfeszített Krisztus-szobor karját elhajlították, hogy a focista Paul Pogba egy híres kézmozdulatát utánozza.

Hírdetés

„Isten megbocsát – de én nem” – közölte a város polgármestere, Bernard Carayon. A városháza épp nemrégiben járult hozzá az érintett templom felújításához.

„Határozottan elítélem a lavauri székesegyházban történt vandalizmust, és osztozom sokak felháborodásában, amelyet ez az elfogadhatatlan tett váltott ki” – nyilatkozott Jean Terlier, a körzet képviselője, aki támogatásáról biztosította a katolikus közösséget.

Február 6-án a nîmes-i templomhoz riasztották a rendőrséget, ahol feltörték a tabernákulumot, az ostyákat leszórták a földre, kegytárgyakat rongáltak meg, ürülékkel rajzoltak keresztet a falra – jelentette a helyi sajtó. A vandál támadások ügyében vizsgálat indult.

Forrás: La Croix International

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »