Négy szuperkórház lesz Budapesten

Több hónapnyi várakozás után végre kiderült, pontosan hol lesznek a hónapokkal ezelőtt beharangozott fővárosi centrumkórházak. Az előzetes tervekkel összhangban az észak-pesti centrum a Honvédkórházban, míg a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban és az Országos Kardiológiai Intézetben lesz. Budán azonban nem a papírforma szerint alakultak a dolgok. A dél-budai központot Kelenföldön, az Etele téren építik fel, és egy észak-budai centrum is megvalósul, a közlekedésfejlesztési beruházásokkal összefüggésben – állt a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányhatározatban. Ám nem derült ki, pontosan hová is húzzák fel az épületeket.

Az Egészséges Budapest program néven futó kórházfejlesztés projekt előkészítéséről szóló határozat szerint a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjét állami beruházással befejezik, és ez kiemelt központi szerepet kap majd a fővárosi egészségügy fejlesztése során. A Sportkórházat is ide költöztetik majd át.

Fotó: MN-grafika

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár tegnap arról beszélt: ötvenmilliárd forint pluszforrást szavazott meg a kormány a budapesti egészségügynek, így 220 milliárd forint jut jövőre az egészségügyre. Cserháti Péter, az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos elmondta: a centrumok köré társkórházakat szerveznek, amelyek az ellátást segítik majd. Ilyen a Pest Megyei Flór Ferenc, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, a Bajcsy-Zsilinszky-kórház, az Uzsoki Utcai, a Szent Margit és a Szent Imre Kórház is. A Kútvölgyi esetében az ott működő klinikák nőgyógyászati-szülészeti és ortopédiai, traumatológiai kiegészítésével magas szintű, tömbcentrumra alkalmas egység jöhet létre.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet egykori épületével kapcsolatban még vizsgálják, hogy szanatóriumi, krónikus ellátásra alkalmassá lehet-e tenni. A határozat szerint 2017-ben 40 milliárdos nemzeti forrás lesz majd a kórházfejlesztések tervezésére, további 11 milliárd forintot pedig a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) forrásaiból biztosíthatnak a komplex infrastruktúra-fejlesztések megkezdésére.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »