Négy százalék fölé nőhet a GDP

Négy százalék fölé nőhet a GDP

Csak az biztos, hogy az Egyesült Államok rég nem látott erős negyedévet zárt, ám ebből súlyos tévedés lenne messzemenő következtetéseket levonni – húzták alá a lapunknak nyilatkozó elemzők.

Kétségkívül erős negyedévet zárt az Egyesült Államok, de a holnap érkező második negyedéves GDP-adatokról eltérő szakértői becslések vannak. A Bloomberg piaci konszenzusa 3,8 százalékos éves bázisú bővülést vetít előre, a CNBC elemzői mediánja 4,2 százalékosat. A hivatalos előrejelzések közti két végletet az atlantai és a New York-i Fed képviseli:

előbbi 4,5, utóbbi 2,7 százalékos bővülést vár.

A Trump-kormányzat hivatalos előrejelzése visszafogottabb, csupán 3 százalékról szól, de az elnök az elemzői mediánokat látva Twitterén már megjegyezte, hogy az ország jól teljesít, a GDP-adatok pedig „a legjobb pénzügyi számok a bolygón”. Ráadásul a Fox Business Network úgy tudja: Trump a kollégáinak már 4,8 százalékos GDP-bővülést vizionált. Larry Kudrow, Trump gazdasági főtanácsadója mindehhez még hozzátette: nemcsak a második, de a harmadik negyedév is 4 százalék feletti bővülést hozhat.

Hírdetés

Teljesen reális a 4 százalék körüli eredmény – mondta lapunknak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank szenior elemzője. – A második negyedéves ipari termelési és fogyasztási adatok, a konjunktúra- és munkanélküliségi mutatók szerint az elmúlt évek egyik legjobb három hónapja áll az Egyesült Államok mögött.” Blahó szerint az adócsökkentés kifejezetten jó hatással volt a második negyedéves adatokra, de a 4 százalék körüli GDP-bővülés nem fenntartható.

– vélte az elemző. A Fednél nem is számolnak ilyen ütemmel, többször közölték, hogy 2019–20-ra már a növekedés lassulását várják, és ettől vélhetően egy erős negyedéves adat miatt nem fognak eltérni. Blahó szerint középtávon három tényező teszi bizonytalanná a kilátásokat: a mennyiségi szigorítás piacokra gyakorolt hatása, a költségvetési lazítás hosszabb távú hatásai és a kereskedelmi háború következményei.

– emlékeztetett Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája, hozzátéve, hogy a makroadatok alapján így sem zárható ki a 4 százalék feletti növekedés. A vállalati profitok nőttek, az adóreform miatt a fogyasztóknál több pénz maradt, és összességében ezek a gyorsabb bővülés felé terelik a gazdaságot. A stratéga szerint amíg a gazdaságot fiskális eszközökkel pörgetik, a gyors növekedés mellett a költségvetési hiány is elérheti a GDP 5 százalékát.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »