Négy rendőrt lelőttek, hetet megsebesítettek Dallasban

Négy rendőrt lelőttek, hetet megsebesítettek Dallasban

A dallasi rendőrség letartóztatta azt a két orvlövészt, aki a rendőrökre lőtt az esti békés tüntetésen. Összesen tizenegy rendőr sebesült meg, közülük négyen meghaltak, három állapota pedig válságos.

 

A dallasi rendőrség letartóztatta azt a két orvlövészt, aki a gyanú szerint a rendőrökre lőtt az esti békés tüntetésen. Összesen tizenegy rendőr sebesült meg, közülük négyen meghaltak, három állapota pedig válságos. Az amerikai nagyváros rendőrsége közölte azt is: az egyik orvlövész feladta magát, a másikat a rendőrök fogták el, akik egy gyanús csomagot is találtak az egyik férfi tartózkodási helyének közelében, ezt tűzszerészek vizsgálják. A legfrissebb hírek szerint egy harmadik elkövető is van, aki elbarikádozta magát, és azzal fenyegetőzik, hogy robbantani fog.

Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön reggel pedig a minnesotai Falcon Heightsben (St.Paul városa mellett) egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit. Mindkét esetben a rendőrök fehérek voltak, az áldozatok afroamerikaiak.

 Az első jelentésekkel ellentétben Dallasban nem két, hanem 11 rendőrt lőttek meg, és négyen közülük meghaltak. Hárman válságos állapotban vannak. Két rendőrt megműtöttek. A rendőrség szerint két férfi nyitott tüzet a rendőrökre. A Fox televízió helyszíni tudósítása szerint Dallas belvárosában kaotikussá vált a helyzet. A belváros felett helikopterek köröznek.

Letartóztatták a két orvlövészt

A legfrissebb hírek szerint a dallasi rendőrség letartóztatta azt a két orvlövészt, akit az esti békés tüntetésen lelőtt rendőrök meggyilkolásával gyanúsítanak. Úgy tudni, az egyikük feladta magát, a másikat a rendőrök fogták el. Megerősítették azt is, hogy tizenegy rendőrt lőttek meg, és közülük négyen haltak meg, három pedig változatlanul válságos állapotban van. Az első, kiszivárgott információk szerint a két orvlövész minél több rendőrt akart lelőni. A rendőrség az egyik gyanúsított tartózkodási helyéhez közel egy gyanús csomagot is talált, ezt egy tűzszerész egység vizsgálja.

Egy támadó még tartja magát, robbantásokkal fenyegetőzik

Az amerikai rendőrökre támadó egyik dallasi orvlövészt még nem sikerült kézre keríteni, bevette magát egy mélygarázsba, és tárgyalások folynak vele arról, hogy adja meg magát, de az alkudozás alatt is többször rálőtt a rendőrökre – jelentette be David Brown dallasi rendőrfőnök péntek hajnalban. A gyanúsított azt is állította, hogy “a városban mindenütt” robbanószerkezeteket helyeztek el. Brown ugyanakkor megerősítette, hogy két orvlövészt és egy harmadik személyt letartóztattak a késő este kirobbant lövöldözés után, amelyben négy rendőrt agyonlőttek, további hét pedig megsebesült.

Több városban tüntetnek

Chicagóban, New Yorkban a minnesotai St.Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban is tömegtüntetések kezdődtek a rendőri túlkapások miatt. Barack Obama elnök amerikai újságíróknak Varsóban – a NATO-csúcsértekezlet helyszínén – nyilatkozva azt mondta: minden amerikainak van oka aggódni, mert nem elszigetelt incidensekről van szó, ezek a bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében meglévő faji egyenlőtlenségek jelei.

Washingtonban a Capitoliumhoz vonultak

A rendőri túlkapások ellen kezdtek tüntetést sütörtök este Washingtonban is, a tiltakozók az amerikai elnöki hivatalnak otthont adó Fehér Ház előtt gyülekeztek, majd átvonultak a törvényhozási épületegyüttes, a Capitolium elé. A törvényhozás épülete előtt rendőrök sorfala áll, miután az eleinte békésen tüntetők egy része be is akart hatolni oda.

A szövetségi fővárosban Menjünk a Fehér Házhoz, hogy véget vessünk a rendőri brutalitásnak címmel hirdették meg a tiltakozó akciót. Több százan gyűltek össze, elénekelték A fekete életek is számítanak nevű civil mozgalom közismertté vált dalát, sokan plakátokat vittek, amelyekre a rendőri brutalitás elleni jelszavakat írtak, vagy az elkövető rendőrök felelősségre vonását követelték. Néhányan Fegyverezzék le a rendőröket! feliratú táblákat emeltek a magasba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »