Négy napig csak zöldenergián élt Portugália

Négy napig csak zöldenergián élt Portugália

Az ország elektromos áramfelhasználásának felét eddig is megújuló energiaforrásokból nyerte, ez most mégis új távlatokat nyithat.

A ZERO-System Sustainable Land Association és a portugál Megújuló Energia Társaság elemzése szerint az ibériai ország május 7-e, reggel 6.45 és május 11-e 17.45 között Portugália kizárólag megújuló energiából nyert áramot használt – írta meg a Popular Science online tudományos magazin.

A Világgazdasági Fórum szerint 2015-ben az ország a felhasznált elektromos áram felét eleve megújuló energiaforrásokból nyerte – például nap-, víz- és szélerőművekből. Ráadásul az erre alkalmas infrastruktúra impozáns sebességgel, csupán az elmúlt években épült ki. A kis ibériai ország 2012 és 2013 között, egyetlen év alatt például mintegy 22 százalékkal bővítette szélerőműparkját, így 2013-ban áramtermelése 7,5 százaléka ezekben a létesítményekben zajlott.

Négy nap nem tűnhet soknak, de mégis ösztönző erővel hathat, hiszen megmutatta, egy egész ország képes lehet zöldenergiával működni, és talán még egy afféle baráti versengést is beindíthat – kommentálta a hírt a Popular Science. Németország egyébként nemrég hasonló mutatványt csinált: annyira túlpörgött az áramtermelés, hogy a kormánynak fizetnie kellett az embereknek, hogy áramot fogyasszanak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »