Négy mentőpont lesz a csíksomlyói búcsún

Négy mentőpont lesz a csíksomlyói búcsún

Készülnek csíksomlyói pünkösdi búcsúra a mentősök is: a zarándoklat helyszínén idén is négy mentőponton lesznek készenlétben a szakemberek, illetve az előző évekhez képest jóval több orvos teljesít szolgálatot.

somlyoi bucsu 2013 vn 035_bA búcsú helyszínen négy mentőponton nyújtanak egészségügyi ellátást, emellett 27 bevethető mentőautó lesz

A négy mentőpont közül kettő a nyeregben, az oltárral szemben, jobb és bal oldalon lesz, egy a kegytemplom udvarán és egy a borvízforrásnál  – nyilatkozta érdeklődésünkre Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője. Hozzátette, 23 mentőautó áll majd készenlétben a helyszínen, és idén tíz orvos tejesít szolgálatot a helyszínen, ami jóval több, mint az előző évben. Továbbá elmondta, hogy a mentősök munkáját a Vöröskereszt önkéntesei és a hegyimentő szolgálat emberei is segítik. Emellett a zarándokként részt vevő magyarországi mentős kollégák is támogatják a munkájukat, ha úgy kívánja a szükség.

Péter Szilárd a zarándokoknak azt tanácsolja, hogy akik betegek és gyógykezelés alatt állnak vagy gyógyszert szednek, azok ne felejtsék el bevenni orvosságaikat, illetve magukkal vinni, ha a nap folyamán is kell még bevenniük. Fontos ugyanakkor, hogy étkezzenek is – tette hozzá. Ha zápor lesz, akkor nem szabad rohanni, hisz ilyenkor könnyen történik baleset – mutatott rá a mentőszolgálat vezetője. Péter Szilárd azt ajánlja, hogy ha a búcsú helyszínén valakinek szüksége van a mentősök segítségére, akkor küldjön a sátorhoz valakit, aki a helyszínre vezeti a mentősöket. Más esetben a 112-es egységes segélyhívót kell hívni, előfordulhat azonban, hogy a gyenge térerő miatt nehezen lehet majd telefonon kommunikálni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »