Négy különböző művelet vízitaxi-szolgálata szállította ma is a betolakodókat Itália partjaihoz

Négy különböző művelet vízitaxi-szolgálata szállította ma is a betolakodókat Itália partjaihoz

Az olasz hatóságok 366 embert mentettek ki a Földközi-tengerből. Az illegális bevándorlók gumicsónakban és fából épült halászhajón zsúfolódtak össze, így próbáltak eljutni az unió területére. Négy különböző műveletben siettek a betolakodók segítségére; az olasz parti őrség mellett egy norvég hajó is részt vett a mentésben, de – a migránsok szerint – legkevesebb 20 migráns vízbe fulladt. A túlélők többsége Nigériából, Etiópiából, Eritreából és Bangladesből érkezett.

A túlélők, akiket négy különböző műveletben mentettek ki, több gumicsónakon és egy fából épült halászhajón összezsúfolva utaztak. Valamennyiüket a szicíliai Augusta kikötőjébe vitték, ahol az olasz rendőrségnek az illegális bevándorlás ellen küzdő Interforce egysége hallgatta ki őket.


Illegális bevándorlók a belga haditengerészet Godetia nevű hajójának fedélzetén, miután kimentették őket a Földközi-tengerből, Líbia partjainál 2015. június 24-én. A Godetia ezen a napon több száz betolakodót mentett ki a tengerből (MTI/AP/Gregorio Borgia)

A Siem Pilot nevű norvég hajó segített az egyik gumicsónak segítségére, amely elsüllyedt a Szicíliai-csatornában, de sok "menekült" már a tengerben volt, amikor a mentők a helyszínre érkeztek – közölte Antonio Panzanaro, az Interforce illetékese. Egy holttestet találtak, de a túlélők elmondása szerint legalább húszan a vízbe fulladtak a mentőhajó érkezése előtt.

A 366 kimentett ember között 82 nő és 25 gyermek volt. A túlélők többsége Nigériából, Etiópiából, Eritreából és Bangladesből érkezett. Az érkezők közül embercsempészet gyanújával hét embert őrizetbe vettek, közöttük a csónakok kormányosait – közölte Antonio Panzanaro. Olaszország régóta az Afrikából Európába tartó illegális migránsok frontországa és fő érkezési pontja.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az idei év első felében viszonylag kevés migráns érkezett Olaszországba a tavalyi év azonos időszakához képest, de az áldozatok száma emelkedőben van. Az IOM szerint több mint 67 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba január 1. és július 3. között.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »