Négy hónapja nem volt ilyen alacsony az elsõ adaggal beoltottak száma

Négy hónapja nem volt ilyen alacsony az elsõ adaggal beoltottak száma

Mindössze 8284 személy kapta meg az első adag oltás az elmúlt 24 órán belül, ami az elmúlt négy hónap legalacsonyabb száma – hívta fel a figyelmet a G4media.

A lap szerint február 14. óta nem volt olyan kevés ember, akit az első adaggal oltottak be. Ehhez pedig érdemes hozzátenni, hogy március 15-én kezdődött el a teljes lakosság beoltása. Az oltási kapacitást, azaz a vakcina lehetőségét, azóta bőven a napi 100 ezer személy fölé emelték.

Forrás: g4media.roForrás: g4media.ro

Hírdetés

A negatív eredmény így viszont jelzésértékű, Románia fennmaradó beoltatlan lakossága egyre kevésbé motivált arra, hogy megkapja az első adag vakcinát. Az elmúlt időszak eredménye pedig azt is előrevetíti, hogy bár a legalább egy adaggal oltott személyek száma elérte a 4 627 395-öt, az eredetileg június 1-jére kitűzött első adaggal beoltott 5 millió ember küszöbértékét még július 1-jén sem biztos, hogy elérik a jelenlegi ütemben.

A kormány azon terve, hogy szeptemberig mintegy 10 millió állampolgárt beoltsanak, egyelőre Emil Boc kolozsvári polgármester metróépítésének ötletével vetekszik. És be kell látnunk, hiába viccelődnek sokan Boc álmával, lehetséges, hogy a kolozsváriak földalatti utazására nagyobb az esély.

Mivel azonban a vakcinák mennyisége és szabatossági ideje nem ilyen tempóra volt szánva, a Moldovai Köztársaság után Románia bejelentette, hogy oltóanyagot Ukrajnának és Szerbiának is adományoz oltóanyagot. Ugyanakkor a hatóságok sürgősségi rendeletet fogadtak el a vakcinaadagok értékesítéséről is, és kérték a beszállítót, hogy csak 2,6 millió adag oltást küldjenek júniusban (a tervezetnél 4,5 millióval kevesebbet). (g4media/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »