Négy évnyi harc után nagy fordulat állt be

Négy évnyi harc után nagy fordulat állt be

A szíriai Aszad elnök hadserege átvette az irányítást egy olyan ellenzéki város felett, amelyért már négy éve folytak a harcok. Az ellenzéki felkelőket hagyták szabadon távozni. A héten elfoglalt egy várost a török hadsereg is, azt az iszlamisták ellenőrizték korábban. Szíriában jelenleg hat hadsereg van jelen, ezek időnként egymással szövetségben, máskor egymás ellen harcolnak.

Négy év után hagyhatják el Daraja városát azok a civilek, akik túlélték a harcokat. A főváros közelében lévő települést a lázadók 2012 óta irányították, de idén alkut kötöttek a kormánnyal: szabad távozásért cserébe átadták a várost a kormányerőknek. A teljesen szétlőtt településen megközelítőleg 5 ezren éltek eddig, ők most menekülttáborokba kerülnek.

Az amerikai támogatást élvező ellenzéki katonák Hama városába húzódtak vissza. „Ezek az emberek, akik otthagyták Daraját és átjöttek Hamába, az egész forradalmunk jelképei, hiszen megmutatták, hogy szembe lehet szállni Aszad seregével, az oroszokkal, Iránnal és a Hezbollahhal, és képesek voltak éveken át kitartani” – nyilatkozta egy ellenzéki parancsnok.

A város kiürítése az amerikai és orosz külügyminiszter genfi tárgyalásán is téma volt. Az Egyesült Államok szerint amíg az oroszok hasonló akciókat támogatnak Szíriában, ahelyett, hogy az Iszlám Állam elleni harcra koncentrálnának, addig békéről se lehet tárgyalni Aszad és a felkelők között.

„Aleppó is folyamatos ostrom alatt áll, Irán és Oroszország állandó segítséget nyújt ebben a szíriai hadseregnek, ahogy Daraja megtörése is nekik volt köszönhető, annak ellenére, hogy korábban az oroszok azt állították, hogy nem vesznek részt ilyesmiben. Az ilyen ügyek miatt kell leülnünk újra tárgyalni” – fogalmazott John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az amerikai és orosz diplomatákat a törökök kényszerítették asztalhoz. Törökország a héten szárazföldi csapatokkal is bevonult Szíriába és az amerikai érdekeknek megfelelő hadműveleteket végzik, miközben az oroszokkal is jó kapcsolatot ápolnak. A határ menti Dzsarablusz városát a törökök csütörtökön foglalták el, a lakosság ebből a szétlőtt városból is menekülttáborokba került.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »