Négy emberöltő száz fényképen a Thain János Múzeumban

Négy emberöltő száz fényképen a Thain János Múzeumban

Történelmi értékű vándorkiállításnak adott otthont a megyei fenntartású Thain János Múzeum, amelyet szeptember 20-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. A 100 év képekben kiállítás a szlovákiai magyarok életét, mindennapjait és ünnepnapjait mutatja be a közönségnek.

„Azóta, hogy 1918 és 1920 között megváltoztak régiónk államhatárai, csupán négy emberöltő telt el. Ha azonban azt nézzük, mennyit változott a körülöttünk lévő világ, használati tárgyaink, szokásaink, életmódunk, mintha évszázadok teltek volna el” – olvasható a kiállítást bemutató panelen. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának vándorkiállítása a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulással közösen jött létre. „A szlovákiai magyar közösség száz év alatt megélte a masaryki demokrácia kétarcúságát, a bécsi döntés örömkönnyeit, a világháború pusztítását, a deportálások embertelenségét, a sztálinizmus reménytelenségét, 1968 reményeit, a normalizáció szürkeségét és 1989 eufóriáját is. Az itt látható képek ennek a közösségnek és az általuk lakott Dél-Szlovákiának a változását, átalakulását kívánják láttatni, hétköznapi pillanatokat és örömteli perceket” – foglalták össze a kiállítás lényegét annak szervezői. További partnereik voltak a Bibliotheca Hungarica, a komáromi Duna Menti Múzeum, a Csemdok Országos Választmánya, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a kassai Thália Színház és a Pozsonyi Kilfi Polgári társulás. Pavol Rusnák történész a Thain János Múzeum dolgozója és a kiállítás kurátora a sajtótájékoztatón elmondta, a Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulója kapcsán létrejött kiállítást érsekújvári anyaggal egészítették ki. Bemutatják a múzeum tulajdonában lévő érsekújvári cserkészek zászlaját, valamint a két világháború között megjelenő sajtótermékekből is nyújtanak válogatást a közönségnek. Az egyik vitrinben látható magyar és szlovák nyelvű plakát a város török uralom alóli felszabadulásának 250. évfordulójára készült. Az érsekújváriak bizonyára örömmel fogadják, hogy a kiállítás kurátora az egyébként is gazdag anyaghoz csatolta az érsekújvári Szabad Polgár – Slobodný občan független járási lap példányát is, amely 1990-től 1991-ig jelent meg.

Hírdetés

Egykori aratásokról, felejthetetlen sporteseményekről, a szlovákiai magyar iskolák, illetve a cserkészek életéből is láthatnak felvételeket a Thain János Múzeumba látogatók. Hamisítatlan időutazás vár mindazokra, akik egy-egy fénykép láttán felelevenítik gyermekkorukat, vagy azokat a történéseket, melyeket csak a szüleik, nagyszüleik, vagy pedagógusaik elbeszéléséből ismerhettek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »