Negatív rajt az európai porondon

Negatív rajt az európai porondon

Jelentős mínuszokkal indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken pénteken, miután az amerikai vállalati nyereségek kilátásait övező bizonytalanság növelte a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat.

A hatszáz legnagyobb európai tőzsdei cég részvényét tömörítő Stoxx 600-as index nagyjából 0,6 százalékos mínuszban állt a nyitást követő első percekben, míg az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,66 százalékkal esett.

Pénteken a befektetők figyelme alapvetően a vállalati beszámolókra irányul, miután a csütörtöki New York-i tőzsdezárás után a legnagyobb amerikai technológiai cégek, az Amazon és az Alpabet is csalódást okozott harmadik negyedéves gyorsjelentésével, ami mínuszba taszította a határidős tőzsdeindexeket.

Hírdetés

Az eurót 1,1367 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel kilenc órakor, napi szinten 0,06 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken annak nyomán, hogy Szaúd-Arábia a túlkínálat veszélyeire figyelmeztetett. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,00 százalékos mínuszban, 76,12 dolláron, a WTI pedig 1,14 százalékos veszteségben, 66,56 dolláron forgott.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »