Ne várjunk vele, mielőbb el kell dönteni a Szövetség politikai irányultságát

Ne várjunk vele, mielőbb el kell dönteni a Szövetség politikai irányultságát

Már a Szövetség-Aliancia létrejöttekor világos volt, hogy ebben a formában nem lesz működőképes. E sorok írója továbbra is fenntartja azt a nézetét, hogy a Most-Híd egy része vagy egésze csak az alkalomra vár, hogy eljátssza azt, amit Bugár Béla tett meg az MKP szakadásakor.

Azaz, kilépni, és vállalhatatlan partnernek, elszigetelt entitásnak, szélsőséges elemnek beállítani a párt konzervatív szárnyát, hogy (liberális szlovák szempontból) egyedüli alternatívaként villogjon a kiábrándult választók előtt. A történelem ismétli, de sosem másolja pontosan önmagát.

Ahogy haladunk előre az időben, ez a meggyőződés egyre szilárdabb. A Rigó Konrád vezette Most-Híd mintha csak az alkalmat keresné, hogy gúzsba kösse az MKP-t, és megzsarolja: ha nem úgy táncol, ahogy ők fütyülnek, vége a szövetségnek és mindenki indulhat a maga útján, a maga pénzén, a maga mediális hátterével. Bárcsak a magyar ügyeket illetően lennének ennyire motiváltak és találékonyak.

Mert mivégre, ha nem ezért kellett Ravasz Ábelnek szövetkeznie a Magyarország- és Orbán-fóbiájáról ismert áljobboldali SPOLU-val. Jakab Elemér elég gyanús körülmények közötti és még gyanúsabb indítékkal történő beválasztása az Országos Tanácsba szintén ebbe a kategóriába tartozik. Sőt, ide sorolnám a Most-Híd ifjúsági tagozatának SaS-szel folytatott tárgyalásait is.

Hírdetés

Épp akkor, amikor a Szövetség két platformja mintha keresné és meg is találná a felvidéki magyar választókhoz vezető utat. Az elmúlt időszakban több olyan témát is felvállaltak, amelyek végre valahára kontúrokat adnak a Szövetség-Alianciának. Ott volt például Berényi József (kissé elkésett) nyilatkozata a platformokról, vagy az Összefogás sokatmondó térképe a marihuána legalizálásának indokolatlanságáról, és még sorolhatnánk. Ezek olyan utalások, amelyek elárulnak valamit a párt identitásáról, meg arról, kik lehetnek és kik nem lehetnek a partnerei a jövőben.

Szóval, politikai és kommunikációs szinten is javuló tendenciát vél felfedezni az is, aki egyébként úgy vélte, hogy az MKP és a Most-Híd csak azért temette be az árkokat, hogy ne kelljen tudomást vennie a köztük és a választók közt tátongó szakadékról. Az előrelépésnek a Most-Híd nem elősegítője, hanem inkább hátráltatója volt.

Épp ezért talán eljött az ideje annak, hogy a Szövetség identitása végérvényesen eldőljön. Ezt több dolog is indokolja:

Ennyi érv több mint elég. Nincs idő kivárni a kicsinyes belső helyezkedéseket, illúzióba meneküléseket, időhúzásokat. Most a Szövetség-Aliancia megmutathatja, képes-e dönteni. Mert ha önmagáról nem tud dönteni, akkor a felvidéki magyar közösségről még annyira sem…

Komjáthy Lóránt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »