Ne legyünk majmok!

VEZÉRCIKK – Egy japán eredetű aforizmában három majom testesíti meg a „ne láss, ne hallj, ne beszélj” bölcs tanácsot; a szemüket, fülüket, szájukat befogó, gyakorta ábrázolt állatala­kok azt sugallják, ne vegye észre, ne adja tovább a rossz dolgokat az ember. 

Vajon pusztán jószándékból cselekszenek ennek a bölcsességnek a szellemében azok, akik megpróbálják szőnyeg alá söpörni, figyelmen kívül hagyni, ami nem működik megfelelően Romániában? Vagy azért, mert érdekükben áll, hogy minden maradjon a régiben?

Vegyük csak a legutóbbi esetet: össztűz zúdult a bukaresti orvosnőre, aki múlt héten az égéssebészeti kórházban lefilmezte a beteg sebében nyüzsgő légylárvákat, majd közzétette a felvételt, ezzel hívva fel a figyelmet az intézményben uralkodó tarthatatlan higiéniai körülményekre. Az altatóorvos ellen fegyelmi eljárás indult, az egészségügyi minisztérium államtitkára is megrótta, Camelia Roiu sok helyen bátornak mondott gesztusát pedig a hivatalában még újnak számító szaktárcavezető sem értékelte, sőt.

Némiképp visszás, hogy épp az a tárcavezető, aki alig egy hete nagy lendülettel hirdetett meg minisztertársaival és a miniszterelnökkel együtt átfogó korrupcióellenes stratégiát az elkövetkező négy évre. Ha valóban az a szándék, hogy átláthatóvá tegyék, „megtisztítsák” és rendbe tegyék a hazai viszonyokat, akkor vajon miért nem lehet meglátni, meghallani, és főleg szóvá tenni, ha valami megengedhetetlen? A légylárvás eset a hazai viszonyok kulisszái mögé betekintést engedő rengeteg obskúrus ügy közül csak egy, hiszen korrupciós ügyletek, áldatlan állapotok jellemzik nemcsak az egészségügyet (elég, ha csak a fertőtlenítőszer-botrányra vagy a Colectiv-tragédia kórházi fertőzésekbe belehalt áldozataira gondolunk), de a tanügyet, igazságügyet, politikát, rendőrséget és az egész társadalmat.

Olykor akadnak bátrak, akik fellebbentik a leplet a sötét játszmákról. Ilyen például Marian Godină brassói közeg, aki a rendőrséget behálózó korrupció ellen emelte fel szavát. Kifakadása nagy visszhangot keltett, de persze őt is megrótták a felettesei, hiszen fejétől bűzlik a rendszer. „Sajnálom, hogy a miniszter nem védte meg azokat, akik szóvá tették, milyen állapotok uralkodnak az egészségügyben. Annyira kevesen vagyunk, és annyira magunkra hagyottak” – fakadt ki a bukaresti altatóorvos. Ezek szerint a kevesek se lássanak, halljanak, és ne beszéljenek? Holott napnál világosabb: a légylárváshoz, a hexi pharmáshoz és a Godină által leleplezetthez hasonló esetek kiküszöböléséhez egész biztosan nem a három bölcs majom elve szerint kellene cselekedni. Szóval ne legyünk majmok!


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »