Ne hagyjuk utolsó pillanatra a banki fizetnivalókat

Ne hagyjuk utolsó pillanatra a banki fizetnivalókat

POZSONY. Év vége felé már nem kellene az utolsó pillanatra hagyni a számlák kifizetését vagy másfajta pénzátutalásokat, ugyanis nem biztos, hogy a bankok még időben meg tudják oldani. Az év utolsó napja ugyanis vasárnapra esik, tehát az utolsó átutalásokra egy nappal kevesebb idő jut.

Jó lenne, ha az ügyfelek a fontos fizetnivalókat korábban oldanák meg – ajánlják a bankok. „Például, ha az ügyfél lakástakarékossági prémiumban vagy nyugdíjtakarékossági kedvezményben részesül, akkor a pénzt ajánlatos úgy elküldeni, hogy még az adott naptári évben megérkezzenek az intézményekben nyitott folyószámlákra” – figyelmeztetett Marta Cesnaková, a Szlovák Takarékpénztár (SLSP) szóvivője.

A fizetnivalót az ügyfelek többféle módon is átutalhatják. Ellátogathatnak az adott bankfiókba, de interneten vagy mobil alkalmazással is átutalhatják. Az elektronikus banki átutalások az év végén időben szintén korlátozva vannak. „Az Internet Banking vagy Mobil Banking szolgáltatás az Általános Hitelbank (VÚB) esetében év végéig realizálható, amennyiben az ügyfél az átutalás december 29-én 20.00 óráig elküldi. Más bankokba vagy az Európai Unió keretén belül az euróban történő kifizetéseket szintén lehet ugyanazon a napon realizálni, de csak 8.30 óráig” – magyarázta Anna Walterová, a VÚB PR menedzsere.

Az egy és ugyanazon bankon belüli tranzakciókat általában egy napon belül rendezik. Az egyik bankból a másikba való átutalások esetében plusz egy napos várakozási idővel kell számítani. „Sokan az év végi határidővel ellátott számlákat a memóriában tárolják. Amennyiben az ügyfél egy másik bankszámlára kíván pénzt átutalni, s szeretné, ha az év végéig meg is érkezne, a bankfiókban történő átutalást legkésőbb december 28-án 15.00 óráig le kellene adnia, elektronikus módon pedig este 21.00 óráig el kellene küldeni” – magyarázta Anna Jamborová, a Cseh Kereskedelmi Bank (ČSOB) szóvivője.

Hírdetés

Amennyiben mégsem sikerül a pénzt időben elküldeni, a sürgősségi átutalást is igénybe lehet venni, de ez általában nem ingyenes. „A sürgősségi vagy gyorsított átutalási forma illetékköteles, nincs a szolgáltatások csomagjában” – jegyezte meg Jamborová.

A karácsonyi ünnepek alatt változik a bankfiókok nyitvatartási ideje is. December 24-26. között valamennyi bankfiók zárva tart. A VÚB Pozsonyban, a Centrál üzletközpontban egy fiókot az ünnepek alatt is üzemeltet déli 12.00 óráig (24-én is). Az ünnepek után mindegyik bankfiók december 27-én nyit és december 30-ig a megszokott nyitvatartási idő szerint állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Szilveszter napján csupán déli 12.00 óráig üzemelnek, de csak bizonyos üzletközpontokban. Újévkor, tehát január 1-én valamennyi bankfiók zárva tart, csakúgy, mint a háromkirályok ünnepén, 2018. január 6-án, szombaton is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »