Ne felejtsük el magunkat magyarnak vallani!

Ne felejtsük el magunkat magyarnak vallani!

Már javában zajlik a népszámlálás online szakasza, a jövő héten, szeptember 27-től pedig már az összeírók is megjelennek az utcákon, az otthonokban. Fontos, hogy részt vegyünk a népszámláláson, és valljuk magunkat magyarnak!

A népszámlálás a legjelentősebb, legszerteágazóbb statisztikai felmérés, melyre nemcsak Európában, hanem a világ különböző országaiban általában tízévente kerül sor. Az összeírás eredménye a legátfogóbb adatbázis a lakosságról, a háztartásokról és a családokról. Ezek az adatok elengedhetetlenek a gazdasági, politikai és szociális fejlődés szempontjából.

Fontos, hogy magyarnak valljuk magunkat!

A népszámlás alkalmával az összeírást végzők részletesen ki fognak kérdezni bennünket. Fontos, hogy valós adatokat adjunk meg, többek között a nemzetiségünkről, anyanyelvünkről és vallási hovatartozásunkról is. Amennyiben úgy érzi valaki, hogy a népszámláló helytelenül írja be az adatait, vagy visszaélést tapasztal, először jelezze ezt a népszámlálónak, majd ha a probléma továbbra is fennáll, hívja a HMDK központi irodáját, amely állandó telefonos ügyeletet biztosít azok számára, akik úgy látják, hogy a biztosok nem az elmondottak alapján rögzítik az adatokat. Nagyon fontos, hogy a népszámlálás korrekt módon legyen lebonyolítva.

– Már csak a magunk lelkiismerete és az őseink iránti tisztelet miatt is fontos, hogy magyarnak valljuk magunkat. Valamint a magyar közösség érdekében is, mert minél több tagja van egy közösségnek, annál erősebb. A kisebbségi hovatartozás pedig mindenképpen állampolgársági többletjogokat is jelent, de gazdagítja is az egyént, valamint szélesebb közösségünket és egész társadalmunkat is – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.

– Valljuk magyarnak és magyar anyanyelvűnek magunkat! Mert nem mindegy, hányan leszünk (vagyunk) Horvátországban, a törvények által biztosított jogaink legtöbbje is lélekszámunktól függ. Figyelmeztessék erre környezetüket, családtagjaikat, ismerőseiket, munkatársaikat, hogy vállalják nemzeti hovatartozásukat, magyarságukat – tette hozzá a HMDK elnöke.

A legfontosabb kérdések

Hírdetés

A 2021-es népszámlálás keretében rákérdeznek nemzetiségi hovatartozásunkra, anyanyelvünkre az alábbi két sorszám alatt:

17. Narodnost (nemzetiség)

18. Materinski jezik (anyanyelv)

Ügyeljünk arra, hogy magyarnak és magyar anyanyelvűnek valljuk magunkat!

Képes Újság

The post Ne felejtsük el magunkat magyarnak vallani! appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »