NDF–RMDSZ-együttműködés Szatmárban

NDF–RMDSZ-együttműködés Szatmárban

Nem indul a szatmárnémeti polgármester-választáson Ressler István, a Német Demokrata Fórum (NDF) jelöltje, ehelyett az alakulat az RMDSZ jelöltjét, Kereskényi Gábor parlamenti képviselőt támogatja. 

kerndf3_bKereskényi Gábor és Ressler István

A két politikai alakulat csütörtökön együttműködési szerződést írt alá, melynek értelmében a Német Demokrata Fórumot képviselő Ressler a második helyet foglalhatja el az RMDSZ szatmárnémeti tanácsosjelölt-listáján, Maurer Róbert pedig a 14. pozíciót. Az NDF vállalta, hogy az RMDSZ jelöltjét támogatja Nagykárolyban és Tasnádon is, az RMDSZ pedig beleegyezett, hogy nem indít riválist abban a hét községben, ahol jelenleg NDF-es a polgármester.

A megállapodás arra is kitér, hogy a szövetség 15 nevet tartalmazó megyei tanácsosjelölt-listáján az NDF legalább két befutó pozíciót kapott – tudtuk meg Kereskényi Gábortól. A szövetség polgármesterjelöltje elmondta, gyakorlatilag folytatják az immár 26 éves múltra visszatekintő, értékalapú együttműködést a demokrata fórummal. „Konkrét jelzést adtunk a szatmári polgárok számára, hogy tudomásul vettük a megyeszékhely lakóinak óhaját, akik változást sürgetnek az önkormányzat élén” – fogalmazott Kereskényi Gábor.

Az RMDSZ egyébként már januárban együttműködési szerződést írt alá a Magyar Polgári Párttal (MPP) is, jelöltjük azonban nem kapott befutó helyet a szövetség városi jelöltlistáján. Kérdésünkre, hogy a szövetség együtt akar-e működni az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szatmári szervezetével, Kereskényi azt mondta, korábban is egyeztettek már a párt helyi képviselőivel, és reméli, hogy az alakulat „bölcsen fog dönteni”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »