NCZI: Eddig csaknem hétezer 5 és 11 év közötti gyereket oltottak be

NCZI: Eddig csaknem hétezer 5 és 11 év közötti gyereket oltottak be

Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) adatai alapján eddig 6 936 öt és tizenegy év közötti gyereket oltottak be a koronavírus elleni vakcinával. A váróterembe pedig további 527 gyereket regisztráltak be – tájékoztatott Alžbeta Sivá, az NCZI szóvivője.

„Az 5 és 11 év közöttiek korosztályában a vakcina valódi hatékonysága 67,7 és 98,3 százalék közé tehető“

– pontosított Sivá.

Az NCZI által igazgatott Nemzeti Egészségügyi Portál (NPZ) szerint a vakcina beadása után az oltás helyének fájdalma, megdagadása és bepirosodása, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom és hidegrázás tartozik a leggyakoribb tünetek közé. A tünetek enyhén vagy közepesen súlyosak és csak rövid ideig tartanak.

Hírdetés

„Fontos tudatosítani, hogy a vakcina hozadéka ebben a korosztályban is felülmúlja a kockázatokat, elsősorban azoknál a gyerekeknél, akiknél nagy a veszélye a Covid-19 betegség súlyos lefolyásának“

– tette hozzá Sivá.

Az NPZ felhívta a figyelmet arra, hogy az 5 és 11 év közötti gyerekek körében végzett tanulmányból kiderült, hogy a gyerekeknél használt kisebb dózisú vakcina után az immunválasz hasonló volt, mint a 16 és 25 év közötti fiatalok körében, akik teljes adag oltóanyagot kapnak.

Az 5 és 11 év közötti gyerekeket a Pfizer/BioNTech konzorcium speciális vakcinájával oltják, amely a standard oltóanyagnak a harmadát képezi.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »