Navracsics Tibor körbevonatozható Balatont szeretne

Navracsics Tibor körbevonatozható Balatont szeretne

A területfejlesztési miniszter szerint Brüsszel nem mondja ki, de az uniós források folyósításának politikai feltételei vannak, bizonyíték is van erre.

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter, aki tartja vállalását, hogy még idén elfogadtathatja a kormány azt a tervet a unióban, amelynek köszönhetően jöhetnek az újjáépítési alap pénzei. Azonban ennél is fontosabb az operatív programok finanszírozásának érkezése.

Területfejlesztési miniszterként feladata is, hogy minél gyorsabban induljanak el a pénzek, ehhez „kommunikációs kereteket” kell teremteni, közvetlen kapcsolatot azokkal a biztosokkal, akik gördülékenyebbé tehetik a folyamatokat.

Szerinte Brüsszel nem mondja ki, de politikai feltételek is vannak, aminek az a bizonyítéka, hogy áprilisban a bizottság hivatalos jegyzéket küldött a magyar kormánynak arról, hogy elindítják Magyarországgal szemben az uniós forrásokat jogállamisági kritériumokkal összekötő úgynevezett kondicionalitásrendeletet; a kormánynak június 27-én le is jár a határideje, hogy válaszoljon az uniós levélre, amin sok fog múlni.

„Nyilvánvalóan szükségszerűek lesznek majd a politikai jellegű tárgyalások, és politikai vitákra is számítani lehet”

– jegyezte meg.

Hírdetés

A helyreállítási alapról már csak Magyarországnak és Lengyelországnak nem volt megállapodása Brüsszellel, de a közelmúltban Varsónak már megvolt ez a kör is, de pénzt még a lengyelek sem kaptak. Lengyel mintára a folyósítás útja az lehet, ha az unió és Budapest megállapodik a vitás kérdések rendezésének mikéntjéről is.

Navracsics az interjúban még arról is beszélt, hogy a budapesti 2-es villamos „mintájára” kell egy balatoni körpanoráma-vonatjárat is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »