Navalnijnak már „csak” Putyin jelenthet akadályt

Navalnijnak már „csak” Putyin jelenthet akadályt

Készen állunk és megnyerjük ezt a választást – mondta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki blogger a vasárnapi moszkvai választási gyűlésén.

Az orosz elnöki jelölési folyamat részeként az ellenzéki Navalnijt 20 oroszországi városban 500 fő jelölte mint Vlagyimir Putyin egyik kihívóját, aki a napokban jelentette be, hogy függetlenként indult a jövő márciusi választáson.

Hírdetés

Bár Navalnij nagyon magabiztosan többször közölte, hogy el fog indulni az elnökválasztáson, az orosz választási bizottság erre válaszul kijelentette: Navalnijt nem tudják bevenni az választási névjegyzékbe, mert büntetett előéletű.

A sikkasztás miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Navalnij azzal érvel: aki nem ül börtönben, annak az alkotmány megengedi, hogy jelöltethesse magát. Pamfilova, aki 2000-ben első nőként indult az elnökválasztáson, kijelentette, hogy Navalnij hazudik, amikor ezt állítja.

Oroszországban hatévente tartanak elnökválasztást, így Alekszej Navalnij a legjobb esetben is csak a 2030-as jelöltlistán szerepelhet majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »