Navalnij jobban van, már egy egész napot önállóan lélegzett. A történtek után is hazatérését tervezi

Navalnij jobban van, már egy egész napot önállóan lélegzett. A történtek után is hazatérését tervezi

Kedden először került nyilvánosságra fotó Alekszej Navalnijról, akit novicsok-mérgezéssel kezelnek egy berlini kórházban. Az orosz ellenzék vezéralakja azzal büszkélkedett az Instagramon, hogy már képes volt egy egész napot egyedül lélegezni.  A legutóbbi információk szerint a történtek ellenére vissza akar térni Oroszországba.

A Navalnijt kezelő berlini klinika a sajtóval azt közölte, hogy az orosz ellenzéki politikus állapota javul, már nem szorul lélegeztetőgépre, néhányszor már az ágyból is engedik felkelni.

A német kormány közben elismételte, hogy a német laborokon kívül francia és svéd független laboratóriumok is megerősítették, hogy Navalnijt egy eddig nem ismert, periférikus idegbénulást okozó novicsok-származékkal mérgezték meg. A novicsok idegméreg eredetijét a Szovjetunióban fejlesztették ki a hidegháború idején. Legutóbb egy Nagy-Britanniában élő orosz kettős ügynök ellen használták – ez volt  Szkripal-ügy.

Moszkva természetesen tagadja, hogy bármi köze lenne Navalnij állapotához, annak ellenére, hogy az oroszokkal szemben rendszerint igencsak engedékeny Németország is magyarázatot követel. A Kreml próbál terelni, és azt kifogásolja, hogy Németország nem küldött Oroszországnak is vért azokból a mintákból, amelyek alapján a francia és svéd laborok is vizsgálódtak.

Navalnij augusztus 20-án lett rosszul egy Tomszkból Moszkvába tartozó gépen. Német szakértők szerint annak köszönheti az életét, hogy a pilóták jól döntöttek, és azonnal landoltak Omszkban, illetve annak, hogy az omszki orvosok ellenméregként atropint adtak be neki.

Hírdetés

Kedden Navalnij szóvivője a politikus következő lépései kapcsán megjelent találgatásokra reagálva elmondta, hogy a spekulációkkal ellentétben sosem merült fel, hogy Navalnij esetleg nem térne vissza Oroszországba.

„Egész délelőtt egy csomóan tették fel a kérdést, hogy Alekszej tényleg visszatér-e Oroszországba. Számomra megdöbbentő, hogy egyesek az ellenkezőjét feltételezték. Még egyszer nyomatékosítom: sosem merült fel az ellenkezője”

fogalmazott Kira Jarmis.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peskov kedden azzal reagált a Navalnij visszatéréséről szóló hírekre, hogy Oroszország minden állampolgára szabadon hagyhatja el és terhet vissza hazájába. Mint mondta, örül, hogy az ellenzéki politikus egészségi állapota javul. Hozzátette, hogy nem hiszi, hogy Navalnij és Putyin találkozója (amelyet szintén a sajtó vetett fel) megvalósulhatna, mert a Kreml nem látja okát egy ilyen találkozó megszervezésének.

Körkép.sk, Teraz.sk,


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »