Navalnij egy hónapig börtönben marad

Navalnij egy hónapig börtönben marad

“Ez a törvénytelenség legfelső szintje” – mondta Alekszej Navalnij, amikor kiderült, hogy a gyorsított bírósági eljárást vele szemben a rendőrségen fogják lebonyolítani. Az ellenzéki politikus hétfő délelőtt videófelvételen jelentkezett be arról a rendőrőrsről, ahol Moszkvába érkezése óta fogva tartották.

– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva. Az orosz belügyminisztérium magyarázata szerint az ellenzéki politikust azért a rendőrőrsön hallgatták meg, mert nincs negatív koronavírustesztje.

A rendhagyó bírósági tárgyaláson elrendelték Navalnij 30 napos letartóztatását, a büntetés-végrehajtás pedig egy másik eljárásban kezdeményezte felfüggesztett börtönbüntetésének letöltendőre változtatását. Vasárnap este vették őrizetbe a moszkvai Seremetyjevó reptéren, miután gépe leszállt.

Navalnijt azonnal őrizetbe vették Moszkvában gépe landolása után

Hírdetés

Az ellenzéki vezért most azért zárták börtönbe, mert megsértette ideiglenes szabadlábra helyezése szabályait azzal, hogy nem jelentkezett a döntés felülvizsgálatára. Az orosz hatóságok nem vették figyelembe, hogy ezt nem is tehette meg, hiszen gyógykezelésen volt Németországban, miután tavaly augusztusban megmérgezték novicsok idegméreggel Tomszkban.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. Rá három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek. Az Emberi Jogok Európai Bírósága később igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést.

Előzetes büntetésének határideje 2020. december 30-án lejárt volna: közvetlenül azelőtt jelentették be az orosz hatóságok, hogy Navalnij megsértette a feltételeket.

A hétfői ítélet után Navalnij videóüzenetében arra szólította fel támogatóit: ne féljenek, és menjenek az utcára tüntetni, ne miatta, hanem saját jövőjük miatt.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »