Navalnij, a k*va és az oligarcha

Navalnij, a k*va és az oligarcha

Meg egy luxusjacht, az orosz miniszterelnök-helyettes, Trump azóta kirúgott kampányfőnöke és az amerikai választásokba való beavatkozás – azaz már megint bebizonyosodott, hogy az orosz valóság simán lenyom bármilyen hollywoodi fikciót.

Történt nemrég, hogy az orosz hatalom nem elégedett meg azzal, hogy kizárja az elnökválasztásokból Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, Putyin egyetlen igazi ellenfelét, meg folyton lecsukja őt az általa szervezett tüntetéseken, hanem elég sajátos módon megpróbálta őt és mozgalmát lejáratni. Csakhogy a fagyi visszanyalt, aminek eredménye a korrupció ellen harcoló Navalnij eddigi talán legjobb videója lett a Youtube-on, amely a cikk írásakor 3,8 millió megtekintésnél járt.

A lejáratási kísérlet úgy zajlott, hogy egy Putyin-párti bulvártévé kíséretében megjelent egy lengén öltözött, hm… hogy is fogalmazzunk…, eszkorthölgyekből álló különítmény Navalnij moszkvai főhadiszállásán. Készült pár pikáns felvétel, de gyorsan és udvariasan kitessékelték őket. Vezetőjük, Násztya Ribka (mi tagadás, jó név) aztán videón megüzente Navalnijnak, hogy „Alex, az egyikünk meg fog találni és meg fog dugni és fel fogja tenni a videót az internetre”. Násztya, mi tagadás, simán elmenne Bond-lánynak is, Harvey Weinstein biztosan beválogatta volna valamelyik filmbe. Nem, eszem ágában sincs a #Metoo mozgalmat bántani, csak megjegyezném, hogy Násztya és csapata a moszkvai amerikai nagykövetség előtt meztelen tüntetést tartott a mozgalmat elindító, több mint 80 nő által zaklatással vagy szexuális erőszakkal vádolt hollywoodi producer mellett (!) – még egyszer, nem tévedés, Weinstein mellett.
 

Hírdetés

Szóval talán nem túlzás megállapítani, hogy a hölgyek feltűnési viszketegségben szenvednek, és pont ez lehet a vesztük. Navalnij és csapata ugyanis elkezdett utánanézni fura látogatóinak és nem győztek csodálkozni, mit találtak az interneten. Meg egy könyvben, amit Násztya arról írt, hogyan kell elcsábítani egy oligarchát… Minden bizonnyal Oleg Gyeripaszkáról van szó (23. hely a Forbes tavalyi, a leggazdagabb oroszokat felvonultató listáján 5,1 milliárd dolláros becsült vagyonnal). Násztya az instagramra azt a videót is feltette, ahogy „kolléganőivel” luxusjachtozik Gyeripaszkával és Szergej Eduardovics Prihogyko orosz miniszterelnök-helyettessel, aki – mint Navalnij kiderítette – Gyeripaszka magánrepülőgépével érkezett Gyeripaszka jachtjára és az ajándéknak szánt eszkorthölgyek nyilván a habot jelentették a tortán. Szóval korrupció egyenes adásban az instagramon – köszönjük a videót, Násztya!

Navalnij, méltón eddigi munkásságához, most is légi felvételekkel mutatta meg Prihogyko moszkvai luxuslakását meg hatalmas luxusvilláját (a főépület 1600 négyzetméter) egy 2,8 hektáros Moszkva melletti luxus-lakóövezetben (legalább 300 millió rubelt ér). Természetesen legális jövedelméből erre nem telhetett.

És ez még nem minden, mert a videón jól hallhatóan Oleg („Ruszlan”) és Szergej („papa”) az amerikaiakról beszélgetnek. Itt jön a képbe az, hogy Gyeripaszka a híres amerikai lobbistának, Paul Manafortnak volt az üzlettársa, aki 2005-től a Kremlnek is lobbizott Washingtonban (jó pár diktátor kiszolgálása után). Manafort egy ideig Donald Trump kampányát vezette, majd vád alá helyezték pénzmosás gyanúja miatt. Gyeripaszka elvileg kölcsönt adott Manafortnak, amit ő nem fizetett vissza, helyette privát találkozókon tájékoztatta orosz partnerét a kampány fejleményeiről. Lefordítva: Gyeripaszka volt az összekötő az orosz kormányzat és Trump kampánystábja között, ő vitte a pénzt az oroszoktól, hogy befolyást és információkat vásároljon Trump csapatától. Még nem világos, ki volt az a dilettáns, aki Násztyáékat Navalnijra uszítva próbálta lejáratni az orosz ellenzéket, de alighanem már átkozza a napot, amikor eszébe jutott, hogy így vágódjon be Putyinéknál…


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »