NATO-pénzből is fejlesztik Porosenko hadseregét, csak hogy mielőbb bent lehessenek Ukrajnában

NATO-pénzből is fejlesztik Porosenko hadseregét, csak hogy mielőbb bent lehessenek Ukrajnában

Az Egyesült Államok támogatja a NATO "nyitott ajtók" politikáját, és készen áll új tagokat, köztük Ukrajnát üdvözölni a katonai szövetségben, amennyiben készen állnak majd a csatlakozásra – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön Kijevben Petro Porosenko ukrán elnökkel együtt tartott sajtótájékoztatóján.

Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre Ukrajna előtt hosszú út áll a csatlakozásig, reformokat kell még végrehajtania, és modernizálnia kell védelmi szektorát. Ezen túlmenően Kijev még nem kérte hivatalosan tagfelvételét a NATO-ba.

Kerry kilátásba helyezte, hogy az atlanti szövetség pénteken kezdődő kétnapos varsói csúcstalálkozóján pénzügyi segélycsomagot hagynak jóvá, amelynek köszönhetően az ukrán fegyveres erők gyorsabban közelíthetnek a NATO-normákhoz. Összeget azonban nem nevezett meg.

Porosenko szintén kijelentette: azt várja a csúcstól, hogy ismét megerősítik Ukrajnát illetően a szövetség “nyitott ajtók” politikáját. Emlékeztetett arra, hogy a 2008-as bukaresti NATO-értekezleten a szövetség nyilatkozatban deklarálta bármely európai ország csatlakozásának lehetőségét.

Kerry a sajtótájékoztatón biztosított afelől, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók hatályban maradnak, amennyiben Moszkva "elutasítja a kelet-ukrajnai konfliktus és a Krím félsziget helyzetének rendezését". Leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem fogadja el a Krím "orosz megszállását".

Az ukrán elnök megismételte: Kijev kitart álláspontja mellett, amely szerint a Krím hovatartozásának kérdését nemzetközi szinten kell rendezni.

“Ukrajna határozott javaslatot tett a rendezési tárgyalások formátumára. Részt kell venni benne az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak és a budapesti memorandumot aláíró országoknak. Nevezhetjük ezt Genf plusz formátumnak” – fejtette ki Porosenko. Sürgette, hogy mihamarabb kezdődjenek konzultációk a rendezési folyamat mikéntjéről, továbbá a Krím félszigeten törvénytelenül letartóztatottak kiszabadításáról, a krími tatárok jogainak szavatolásáról, valamint készüljön útiterv "a félsziget orosz megszállásának megszüntetéséről".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »