Naszvadon hétvégenként is nyitva tartó mobil mintavételi pont létesült

Naszvadon hétvégenként is nyitva tartó mobil mintavételi pont létesült

A Komáromi járás legfiatalabb városában január 25-étől működik egy új mintavételi helyszín az antigénalapú teszteléshez (a Bartók Béla utca 1-es szám alatt, az Éder étterem különálló helyiségében). Mivel eddig a naszvadiak többnyire Érsekújvárba, esetleg Gútára jártak tesztelni – az országos tömeges tesztelésen kívül -, az új mintavételi pont megkönnyíti majd a helyiek életét.

„A minisztérium pályázati felhívására jelentkezve sikerült minden feltételnek megfelelni, és a Regionális Közegészségügyi Hivatal engedélyével létrejöhetett Naszvadon is egy mobil mintavételi pont (MOM) az antigénalapú teszteléshez. Így már nem kell utazniuk a tesztek elvégzéséhez a naszvadiaknak” – fogalmazott Oslanec Zoltán, aki elmondta, önkéntesként segítette a tesztelőállomás létrejöttét, az egészségügyi szolgáltatóval, Nagy Tamás körzeti orvossal együttműködve.

Helyszínnek a helyi közkedvelt étterem egyik helyiségét választották, amely a mintavétel folyamatához szükséges feltételeknek megfelelően, különálló bejáratot és kijáratot tudott biztosítani, ugyanakkor parkolás szempontjából is megfelelőnek bizonyult, így a forgalmat sem akadályozza majd.

Hírdetés

A tesztelés ingyenes, és bárki igénybe veheti, függetlenül attól, hogy naszvadi lakos, vagy sem. Naponta 250, de akár 400 embert is le tudnak tesztelni – tudtuk meg. Február elsejétől a naszvadi helyszínre is lehet majd időpontra regisztrálni a korona.gov.sk oldalon – ennek összehangolása jelenleg még zajlik.

Oslanec Zoltán elmondta, a hétvégén rendezett országos szűrővizsgálaton a 2339 tesztelt személyből 20 bizonyult pozitívnak a településen, az új ponton viszont már az első 200 személyből 22 főt találtak pozitívnak. „A hétvégén koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyekkel kapcsolatba került lakosok jöttek el hozzánk. A helyi mobil mintavételi pont ezért is hasznos, mert a közvetlen naszvadi kapcsolatoknak nem kellett sehová sem utazniuk, helyben letesztelhették magukat” – magyarázta.

Oslanec kiemelte: a tesztelés lehetőségét felajánlották az önkormányzatnak is. „Az önkormányzati fenntartású intézmények alkalmazottai számára soron kívül is biztosítani tudjuk a mintavételt” – húzta alá. Hozzátette, a folyamatos és zavartalan tesztelést, illetve annak működését képzett egészségügyi és biztonsági, valamint adminisztratív dolgozók biztosítják.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »