Nariskin: Kijev atomerőművek területén tárolja a nyugati hadianyagot

Atomerőművek területén tárol Ukrajna nyugati országoktól kapott rakétákat és tüzérségi lőszert – közölte hétfőn Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója. „Megbízható adatok szerint az ukrán fegyveres erők a Nyugat által szállított fegyvert és lőszert raktároz atomerőművek területén. Ez vonatkozik az ukrán fegyveres erők számára oly drága és szűkösen rendelkezésre álló HIMARS-rakétákra és külföldi légvédelmi rendszerekre, valamint nagy kaliberű tüzérségi lőszerekre is” – idézte Nariskint az SZVR sajtószolgálata. A kémfőnök szerint 2022 decemberének utolsó hetében Rafalivka állomáson át szállítottak fegyverrel megrakott vasúti kocsikat külföldről a nyugat-ukrajnai határhoz közeli rivnei atomerőműbe. Nariskin azt állította, hogy Kijev lőszert halmoz fel a létesítményben, és arra számít, hogy az orosz hadsereg, elkerülendő a nukleáris katasztrófát, nem mér csapást az erőművekre.

„Ha azonban az ukrán légvédelem egy újabb „eltévedt” rakétája miatt történik majd egy nagy raktárrobbanás és semmisül meg egy atomerőmű, a tragédiáért mindig Moszkvát lehet majd hibáztatni” – tette hozzá az SZVR igazgatója. Nariskin szerint Kijev ebben azért lehet teljesen biztos, mert a Nyugat „hallgatólagosan bátorítja” a zaporizzsjai atomerőműnek az ukrán hadsereg általi lövetését. A kémfőnök nemzetközi terrorista módszer alkalmazásával vádolta meg Ukrajnát, és azzal, hogy százezreket tart túszul a saját és a szomszédos államok területén.

Hírdetés

Kifejezte reményét, hogy Kijevben senkinek sem jut eszébe ezeket a raktárakat szándékosan felrobbantani abban a reményben, hogy ezután még több fegyvert és lőszert szerezhet az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »