Napsütés, eső nélkül – várható időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti. Kontinensünk északnyugati területének időjárását ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok alakítják. Arrafelé gyakran erősen felhős az ég, és a frontok mentén szórványosan alakul ki eső, záporeső. Ciklon örvénylik a Kelet-európai-síkság fölött is, emiatt ott túlnyomóan borult az ég, többfelé esik az eső, a síkság középső tájain helyenként havazik. Ugyanakkor szárazföldünk déli délkeleti része fölött anticiklon helyezkedik el. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak-, Északkelet-Európában 3 és 10, Nyugat-Európában pedig 11 és 18 fok között változik.

A legmelegebb Európa középső vidéke és a Földközi-tenger menti országokban van, ott a délutáni órákra sokfelé 20, 24 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, folytatódik a túlnyomóan napos, meleg idő. Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Gyengén felhős, napos időre számíthatunk, csapadék nem lesz. A délnyugati szél többfelé megélénkül, napközben a Dunántúlon nagy területen meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 22 és 27 fok között alakul.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »