Naponta újratöltődnek a tranzitzónák

Naponta újratöltődnek a tranzitzónák

Felelőtlennek és veszélyesnek nevezték ellenzéki politikusok annak nyilvánosságra kerülését, hogy múlt hét óta újabb öt, az Iszlám Állam elleni harcban megsebesült kurdot, köztük négy pesmerga harcost ápolnak a Honvédkórházban. Egyelőre nem tudni, hogy a közzététellel sérült-e bármilyen minősített adat. Közben már 12 ezer fölé emelkedett azoknak a migránsoknak a száma, akik az év eleje óta illegálisan átlépték a déli zöldhatárt. A tranzitzónák pedig, mint megtudtuk, naponta újratöltődnek.

Hetente majdnem 450 migráns ad be menedékjogi kérelmet a magyar–szerb határ két tranzitzónájában, Röszkénél és Tompánál – tudtuk meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól. Mivel ezekben a zónákban egy időben legfeljebb 50-50 ember tartózkodhat, de általában ennél kevesebb, 30 körüli a számuk, ez azt jelenti, hogy majdnem mindennap kicserélődik a zónák állománya, azaz naponta új menedékkérők érkeznek A hivatal adatai szerint például május első hetében 442, előtte 435, az április 18-ai héten pedig 452 migráns adott be menedékkérelmet a tranzitzónákban. (A magyar–horvát határon is van két zóna, Beremendnél és Letenyénél, de azokat egyáltalán nem használják a legális belépésre – a szerk.)

Folyamatos eközben az illegális határátlépés is a magyar–szerb határon. A rendőrség adatai szerint hétfőn 134-en, kedden pedig 129-en érkeztek. Az idén összesen 12 114 embert fogtak el a magyar– szerb határ átlépésekor, a napi átlagos számuk tehát 90 körüli.

Őket szinte kivétel nélkül a határ mentén vagy a határtól számított 8 kilométeren belül fogják el, ezért is kezdeményezte a kormány azt a módosítást, amely szerint az ott elfogott migránsokat „az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény kapuján” átkísérhessék a hatóságok, kivéve, ha bűncselekmény gyanúja merül fel. A kedd esti általános vitában több felszólaló sem értette, hogy ezeket a migránsokat a tranzitzónához vagy a kerítésen kialakított kapukhoz viszik, de Kontrát Károly belügyi államtitkár egyértelművé tette, hogy ez utóbbiról van szó. Vagyis a menedékkérők, akik a kerítésen jöttek át, ismét a határzár Szerbia felőli oldalára kerülnek.

A magyar–osztrák határnál, Körmenden eközben – majdnem három hét után – csökkent a sátortáborban lévők száma. A legfeljebb 300 fő befogadására alkalmas állomáson a múlt héten már 200-nál is több migráns volt, a számuk viszont mostanra 165-re csökkent. Ennek oka, hogy a nyitott táborból egyre többen távoznak Ausztriába.

– Felelőtlenség volt kiszivárogtatni az információt – ezt mondta két szocialista politikus is azt követően, hogy a Magyar Idők arról írt: az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban megsebesült kurd harcosokat, pesmergákat ápolnak a Honvédkórházban.

Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista alelnöke a 168 Óra Online-nak úgy fogalmazott, „épeszű ember ilyet nem tehet. A saját országunkban egy konkrét objektumot megjelölünk, hogy az Iszlám Állam ellen küzdő harcosokat melyik intézményben gyógyítjuk, szinte külön felhíva a figyelmet, hogy ha valaki meg akarná torolni a magyar részvételt, akkor hová kell csapni pontosan.” Hozzátette: egy ilyen információ államtitok, az erre vonatkozó döntés harminc évre titkosított adat, aminek kiszivárogtatása büntetőjogi kategória.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke pedig az ATV-nek azt mondta, az itt ápolt kurd harcosokról szóló információ védelme az Iszlám Állam európai sejtjei miatt fontos, éppen ezért probléma, hogy ez most széles körű sajtónyilvánosságot kapott.

A Honvédkórházban ápolt kurd katonák már túl vannak az életveszélyen, most rehabilitációs ellátást kapnak – közölte Tamás Róbert orvos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ megbízott orvos igazgatója az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatóján. A Honvédkórház fennállása óta részt vesz külföldi sérült katonák gyógyításában. Most a kurd fegyveres erők katonáinak második csoportját látják el. Ahogy februárban, most is négy sérült katonát és egy tolmácsot fogadott a kórház – tette hozzá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »