Napokon belül megállapodhat a kormány a bankokkal a lízing és hitel-törlesztőrészletek befagyasztásáról

Napokon belül megállapodhat a kormány a bankokkal a lízing és hitel-törlesztőrészletek befagyasztásáról

A kormány hitel-moratóriumról tárgyal a bankokkal, Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter szerint azonban csak napok múlva várható végleges megállapodás.

Heger elmondása szerint a kormány még nem zárta le a tárgyalásokat a bankokról a hitelek törlesztőrészleteinek felfüggesztése kapcsán. Hangsúlyozta, az, hogy még nem értek el megállapodást nem azt jelenti, hogy nincs hajlandóság egyezségre, hanem hogy dolgoznak a részleteken.

Heger egyelőre nem kitért a válaszadás elől abban a kérdésben, hogy a kormány felajánlja-e az előző kabinet által meghosszabbított és duplájára emelt bankadó megszüntetését. Azt azonban elárulta, hogy az állam hajlandó garanciát adni a kereskedelmi bankoknál lévő hitelek egy 500 milliós csomagjára.

Egyes részletek azonban már kiszivárogtak, a Denník N a kvöetkezőket közölte saját forrásaira hivatkozva:

Hírdetés

Boris Kollár videójából úgy tűnik, a tárgyalások elsősorban a részletfizetéses hitelekről szólnak, mint amilyen lakáshitel vagy az autólízing. A bankok ezek esetében már rendelkeznek tapasztalattal, havonta tucatnyian kértek azelőtt is moratóriumot (például a fizetések vagy a bevételek elmaradása miatt). A mostani helyzet annyiban más, hogy tömeges méreteket ölt majd, és egyszerűsíteni kell az elbírálást.

Némiképp bonyolíthatja a helyzetet, ha a kormány hitelkártyák esetében is moratóriumot kér majd, mert ezek esetében a bankoknak nincs kidolgozott ügymenete, amit gyorsítani lehet.  hitelkártya-adósságba kerülő ügyfelekkel a bankok általában konszolidációs hitelt vetetnek fel: szétírják havi részletekbe felhalmozott adósságukat.

Egyelőre az is kérdéses, hogy mikortól meddig lehet igényelni a hitelek befagyasztását. Nem mindegy, hogy a törlesztőrészleteket augusztusban is lehet igényelni, és onnantól kell számolni például a hét hónapot, vagy augusztusi igénylés melletti is áprilistól kell számolni a hét hónapot.

Az elmúlt hetek sajtóértesüléseinek pontosságára való tekintettel a fenti információkat érdemes fenntartásokkal fogadni, ráadásul napok alatt rengeteget változhatnak a körülmények is. 

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »