Napokba telhet az új átkelők megnyitása a magyar–román határon

Napokba telhet az új átkelők megnyitása a magyar–román határon

Marcel Vela belügyminiszter bejelentésével ellentétben még várni kell az öt új határátkelő megnyitására a román–magyar határszakaszon. A nagylaki határátkelőnél szerdán is hatalmas torlódás alakult ki, a több órás várakozási idő miatt sokan spontán tiltakozásba fogtak. Hivatalos adatok szerint az elmúlt öt nap során több mint 118 ezren lépték át a magyar–román határt több mint 66 ezer járművel.
„Tudom, mit nyilatkozott a belügyminiszter, de nem áll módomban kommentálni. Nem nyíltak még meg az általa említett átkelők” – nyilatkozta szerdán délután a Krónikának Petre Nicola, a román határrendészet temesvári regionális igazgatóságának szóvivője, amikor Marcel Vela előző napi bejelentésével kapcsolatban faggattuk. Románia belügyminisztere kedden bejelentette: újabb öt átkelőhelyet nyitnak meg a koronavírus-járvány miatt lezárt személyforgalom előtt a magyar–román határon az utóbbi napokban Nagylaknál kialakult torlódás felszámolása érdekében. A tárcavezető elmondta azt is, a román és a magyar harárrendészet vezetőinek egyeztetését követően már szerdától használatba vehetik az utasok a Csanád-Kiszombor, Tornya-Battonya, Nagyszalonta-Méhkerék, Érmihályfalva-Nyírábrány és Csanálos-Vállaj határátkelőket is.

Ezzel szemben az érintett, a koronavírus-járvány kirobbanásakor bezárt határátkelők működésbe léptetésének szerdán délután még nyoma sem volt.

Hírdetés

Laura Bondartól, a határrendészet nagyváradi igazgatóságának szóvivőjétől is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy semmiféle hivatalos értesítés, utasítás nem érkezett hozzájuk az ügyben, így a hatáskörükbe tartozó tornyai és nagyszalontai átkelőnél továbbra is csak a határ menti ingázók kelhetnek át, míg az érmihályfalvi zárva tart. „A belügyminiszter budapesti megbeszéléseit követően a két ország határrendészeti illetékeseinek is egyeztetniük kell a részletekről. A magyar fél részéről teljes a nyitottság, kiválóan dolgozunk együtt, de még számos feltételt kell rögzíteni. Emiatt napokba is beletelhet, amíg megnyílhatnak ezek a határátkelők” – nyilatkozta a Krónikának a nagyváradi főfelügyelő. Laura Bondar azt tanácsolta mindenkinek, hogy mielőtt útnak indulna, kövesse a határrendészet hivatalos közleményeit, amelyeket közzétesznek az intézmény honlapján.

Marcel Vela budapesti tárgyalásait követően, a nagylaki határátkelőnél jelentette ki kedden este, hogy a magyar kollégájával, Pintér Sándorral folytatott megbeszélésén megállapodtak abban, miszerint a Nyugat-Európából hazatartó román állampolgárok számára öt új átkelőt nyitnak meg Románia nyugati határszakaszán. A tárcavezető akkor azt mondta, a román és a magyar határrendészet munkatársai szerdától teszik lehetővé a személygépkocsi-forgalmat a másik öt határátkelőnél; ezek egy része az elmúlt hetek során csak a határ menti ingázók számára volt igénybe vehető.

A személyforgalom számára márciusban lezárt átkelők újranyitása azután vált időszerűvé, hogy a magyar–román határon az elmúlt hétvégétől kezdődően jelentősen megnőtt az utasforgalom, miután Romániában feloldották a rendkívüli állapotot, és immár nem hatósági karanténba, hanem csak lakhelyi elkülönítésbe küldik a külföldről érkezőket. Miután a nagylaki, illetve a Bors-Ártánd közúti határátkelőnél is többórás várakozási idő alakult ki, először a teherfogalom számára fenntartott Csanádpalota-Nagylak 2 határátkelőt nyitották meg a személyforgalom számára, hétfőtől pedig a Csengersima-Pete határátkelőt is választhatják a Romániába utazók. Míg a járvány előtt személyenként fél percet sem vett igénybe a határátlépés, a mostani beléptetés – az iratok ellenőrzése, a lázmérés, a kitöltött járványügyi nyilatkozat áttekintése, a belépővel folytatott párbeszéd – személyenként 5-10 percig tart.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »